Business Internaţional

Bogatii castiga cel mai mult din avansul economiei SUA

05.09.2008, 17:18 14

Consumatorii americani nu au beneficiat deloc de cresterea economica sustinuta inregistrata in cei sase ani dintre criza financiara de la inceputul anilor 2000 si cea izbucnita anul trecut, in conditiile in care economia a inregistrat o crestere de 18%, iar venitul real al unei familii a coborat in medie cu 1,1%, scrie BBC News.
In acelasi timp, ritmul de creare de noi locuri de munca s-a diminuat semnificativ, numarul acestora urcand, in perioada 2001-2006, cu doar 0,6% pe an - o treime din ritmul inregistrat in anii anteriori.
Insa cei aflati in topul clasamentului privind veniturile si-au triplat veniturile intre 1989 si 2006, potrivit datelor Institutului pentu Politici Economice (EPI). "In timp ce majoritatea americanilor se aflau intr-o situatie nu foarte favorabila, vremurile bune isi faceau simtita prezenta pentru cei aflati in topul clasamentului dupa venituri", spune Lawrence Michel, presedintele institutului.
Acum, cand intreaga economie americana se afla sub presiune, venitul real al majoritatii americanilor ar putea cobori si mai mult, estimeaza reprezentantii EPI. Iar cei mai afectati de noua situatie ar putea fi afro-americanii si hispanicii.
Totusi, potrivit datelor Biroului Recensamantului din SUA, salariul real al americanilor a crescut in medie cu 1,3% in 2006 si 2007, in timp ce numarul celor considerati saraci s-a redus.
Mai mult, numarul celor care nu au asigurare de sanatate a coborat de la 47 de milioane la 45,7 milioane, potrivit acelorasi date.
Noile statistici nu schimba insa cu nimic datele fundamentale din studiul EPI, economistul-sef al organizatiei si consilier personal al lui Barack Obama, Jared Bernstein, argumentand ca noul sistem de impozitare nu face altceva decat sa exacerbeze inegalitatile in ceea ce priveste veniturile.
"In momentul in care o parte foarte mare a veniturilor se concentreaza in mainile catorva, toata conceptia noastra despre ceea ce inseamna dreptate este data peste cap", a declarat el.
Bernstein pune accentul, in special, asupra ritmului lent de creare de noi locuri de munca. Si asta in conditiile in care au fost necesari patru ani pentru a se recupera locurile de munca pierdute in urma crizei din 2001. In acelasi timp, rata somajului a urcat de la 4% in 2000, la 4,6% in 2006.
Totusi, productivitatea a crescut mult mai repede, impulsionata de numarul mai mic de locuri de munca. Ca rezultat al acestei situatii, EPI estimeaza ca 10% dintre cei mai bine platiti americani au beneficiaat de 90% din cresterea economica inregistrata intre 1998 si 2006. Inegalitatea veniturilor este atat de evidenta, incat 10% dintre cei mai bine platiti americani primesc 40% din totalul veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO