Business Internaţional

BP a rezolvat partial problema scurgerii de petrol

06.06.2010, 23:05 21

Dispozitivul instalat peste putul aflat la originea mareei negredin Golful Mexic capteaza in prezent circa 10.000 de barili depetrol pe zi, a declarat Tony Hayward, directorul executiv alcompaniei British Petroleum (BP), responsabila pentru aceastacatastrofa, scrie BBC News.

Cantitatea de petrol captata a crescut spre sfarsitul saptamaniitrecute, astfel ca peste jumatate din titeiul care se scurgezilnic, estimat de oamenii de stiinta intre 12.000 si 19.000 debarili, va putea fi recuperat. Hayward a dat asigurari ca BP va luatoate masurile necesare pentru a aduce zona Golfului Mexic instarea sa initiala, in ciuda faptului ca pata de petrol esteconsiderata a fi cel mai mare dezastru ecologic din istoriaStatelor Unite.

Pe data de 4 iunie, BP a colectat aproximativ 6.077 de barili depetrol.

"Vom atasa un sistem suplimentar de captare in saptamana carevine (saptamana aceasta - n.r.), astfel ca atunci cand cele douasisteme vor fi montate, speram ca o mare parte a scurgerilor detitei sa fie recuperata", a explicat Hayward. Compania pe care oconduce va stopa scurgerile si se va ocupa in acelasi timp deconsecinte, a tinut sa precizeze directorul executiv de la BP."Este un angajament pe care ni-l asumam, vom fi acolo mult timpdupa ce mass-media va uita subiectul, respectandu-nepromisiunile".

Comandantul pazei de coasta americane, amiralul Thad Allen, adeclarat ca patru valve ale dispozitivului de captare raman incontinuare deschise, permitand petrolului sa se deverseze in ocean,insa BP va incerca sa le astupe in momentul in care presiunea se vastabiliza.

Presedintele american Barack Obama a condamnat accidentulindustrial de la platforma scufundata a grupului britanic BP, insaa afirmat ca populatia afectata va primi compensatii din partea BPsi a guvernului de la Washington. Darryl Willis, vicepresedinte aldiviziei de resurse in cadrul BP America, a spus ca pana in iuniecosturile totale ale companiei cu compensatiile s-ar putea ridicala 84 mil. dolari (69 mil. euro), iar pana in prezent circa 35.000din cererile de compensatii formulate de populatia ce locuieste inzona Golfului Mexic si de firmele locale au fost acceptate siplatite.

Actiunile BP au inchis sedinta de tranzactionare de vinereatrecuta in urcare cu 0,3%, dupa ce compania a rezistat presiunilorpolitice de a opri plata de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO