Business Internaţional

BP, acuzata in SUA de fixare de preturi

30.06.2006, 20:06 9

Autoritatile americane pretind ca British Petroleum -UK a fortat in mod artificial marirea pretului la propan prin cumpararea unei cantitati mari, cu scopul de a influenta piata, scrie BBC News.
BP a negat acuzatiile care i-au fost aduse si a spus ca se va apara. "Nu a fost vorba de o manipulare a pietei. Suntem pregatiti sa dovedim acest lucru in justitie", au spus reprezentantii BP. Cu toate acestea, ei au adaugat ca in urma unei investigatii interne au aflat ca unii angajati nu au respectat regulile impuse, dar acestia au fost concediati. "Vom lua masuri in sensul eficientizarii supravegherii asupra comertului", au declarat reprezentantii BP.
Invinuirile aduse BP au venit in urma costurilor mari pe care au trebuit sa le plateasca americanii la combustibil si intretinere, ca urmare a scumpirii petrolului. Cei care au investigat acest caz au spus ca, pe parcursul lunii februarie din 2004, pretul la propan a crescut cu mai mult de 40%. "Nu s-ar fi ajuns la acest pret pe o piata in care cererea si oferta sunt reale", au spus investigatorii. Ei sustin ca BP a crescut pretul la propan prin cumpararea unor cantitati mari de pe piata, la momentul acela ajungand sa controleze aproape 90% din piata interna de propan. "Ceea ce au facut ei este mai mult decat o amenintare a integritatii pietei", a spus Gregory Mocek, directorul Commodity Futures Trading Commision (CFTC).
CFTC sustine ca manipularea pietei a fost facuta cu acordul managerului de la BP. Autoritatile americane au spus ca propanul se foloseste la incalzirea caselor din zona rurala, cresterea pretului resimtindu-se puternic la nivelul consumatorilor. CFTC a estimat ca circa 7 milioane de persoane folosesc propanul pentru incalzire si gatit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO