Business Internaţional

Brazilia poate deveni pentru agricultura ceea ce este OPEC pentru petrol

04.08.2004, 00:00 105



Intentia companiei americane Cargill, anuntata la inceputul verii, de a importa etanol din Brazilia prin America Centrala, pentru a evita unele tarife vamale a fost descrisa de Ron Obermoller, presedinte al Asociatiei Cultivatorilor de Porumb din Minnesota, drept un exemplu al modului in care "unele interese ajuta Brazilia sa ne devanseze in propriul nostru joc", relateaza The New York Times.



Asemeni multor locuitori din Statele Unite ce sunt ingrijorati de transferul locurilor de munca din domeniul tehnologic catre India sau a celor din domeniul productiei catre China, fermierii din Minnesota se tem din ce in ce mai mult ca puterea de care se bucura Brazilia pe pietele globale agricole ar putea-o eclipsa pe cea a Statelor Unite, punandu-i si pe ei in pericol.



Faptul ca Cargill, cea mai mare companie din Minnesota si cea mai mare corporatie privata din Statele Unite, a fost cea care a orchestrat totul, nu l-au calmat nicidecum pe Obermoller si nici pe alti fermieri din acest stat. Dimpotriva, acestia considera ca Cargill, cu venituri anuale de 60 miliarde de dolari, isi dezvolta in mod agresiv activitatile in Brazilia pe spinarea lor.



Cu siguranta, temerea legata de dezvoltarea agriculturii braziliene nu se limiteaza la cazul Minnesotei, al saptelea mare exportator din randul statelor cu produse agricole, ce detine o pozitie inferioara unor state ca Iowa si Illinois in ceea ce priveste porumbul si soia.



Si aceasta situatie nu se limiteaza la cultivatorii de porumb si soia. Cultivatorii de portocali din Florida au sugerat utilizarea unor sateliti-spion pentru a monitoriza productia de portocale din Brazilia. Producatorii de zahar din Louisiana si Florida se opun cu vehementa acordurilor comerciale ce ar deschide pietele americane exporturilor braziliene de zahar.



Totusi, temerile legate de Brazilia s-au cristalizat intr-o mai mare masura in Minnesota, in parte pe fondul indelungatei traditii a acestui stat de a urma in mod activ, si cateodata chiar de a conduce tendintele din agricultura pe plan global.



Un purtator de cuvant al Cargill, Bill Brady, a declarat ca firma sa este constienta de criticile ce i se aduc cu privire la proiectul legat de etanol, dar ca asta nu a impiedicat-o sa continue sa analizeze proiectul. "Aceasta initiativa este inca in faza de discutii," a declarat el.



O crestere recenta a productiei agricole in Brazilia a adus problema competitiei cu agricultorii brazilieni in prim plan in Minnesota si alte state. Anul trecut, pentru prima data Brazilia a devansat Statele Unite, devenind cel mai mare exportator de soia, dupa ce castigase deja pozitia de cel mai mare exportator de zahar, cafea si suc de portocale si cea de natiune cu cel mai mare numar de vite.



Temerile legate de influenta Braziliei la nivelul pietelor globale s-au intensificat in ultimul timp. In plus, intentia Cargill de a aborda piata braziliana a mai fost criticata, de exemplu catre sfarsitul anilor '90, cand a importat soia de acolo in Statele Unite.



Insa, pe fondul proiectului legat de etanol, operatiunile companiei, cat si competitivitatea braziliei din punct de vedere agricol, sunt mai atent analizate. Etanolul, ce poate fi obtinut din materie organica ce fermenteaza, este produs din porumb in Statele Unite si zahar in Brazilia.



Fermieri si oficiali ai statului Minnesota au mers de mai multe ori in Brazilia in acest an pentru a evalua competitia, o actiune ce mai fusese intreprinsa de alti agricultori americani, insa fara implicarea oficialitatilor de stat.



"Unii dintre noi suntem absolut disperati ca Brazilia ne va scoate din afaceri," declara Gene Hugoson, comisar pe probleme legate de agricultura in statul Minnesota si proprietarul unei culturi de soia de 650 de acri. "Altii aleg sa ignore aceasta problema. Misiunea mea este sa aduc curentul de opinie undeva la mijloc," declara Hugoson, ce a mers in Brazilia in luna ianuarie impreuna cu peste 20 de oficiali.



Temerile s-au acutizat in urma aparitiei unor anunturi din Brazilia ce au aparut in ziarele locale. O serie aparuta in luna martie in The Star Tribune of Minneapolis, cel mai mare ziar din acest stat, arata ca Minnesota si alte regiuni sunt pe punctul de a-si pierde statutul de granar in fata unor regiuni de frontiera din vestul Braziliei.



Cargill, al carui sediu se afla intr-o imitatie de castel frantuzesc de 63 de camere in apropierea Minneapolis, si-a extins constant operatiunile in Brazilia, o piata pe care a patruns in urma cu aproape patru decenii, reprezentand in prezent pentru companie una dintre cele mai importante surse de venit din afara SUA. Cargill atrage aproximativ un sfert din exporturile de zahar ale Braziliei, devenind in acelasi timp un lider in domeniul prelucrarii soiei, productiei de suc si cacao, cat si in domeniul tranzactionarii unor contracte din domeniul marfurilor generale in Sao Paolo, centrul financiar al Braziliei.



Totusi, proiectul legat de exporturile de etanol a fost cel care a dat nastere unor discutii aprinse in Minnesota. Desi Brazilia este cel mai mare producator de etanol din lume, exporturile sale catre Statele Unite au fost limitate prin introducerea unui tarif de 54 de centi pe galon menit a-i proteja pe producatorii locali din porumb in fata importurilor relativ ieftine.



Totusi, odata cu intrarea in vigoare a reglementarilor legate de utilizarea unor combustibili ecologici, cererea de etanol, ce este considerat o substanta mai putin poluanta decat alti aditivi, va creste.



In Statele Unite, productia de etanol se asteapta sa atinga un volum record de cinci miliarde de galoane anul viitor, in crestere de la aproximativ trei miliarde de galoane in acest an, conform unor estimari. Pentru a face fata acestei cresteri, Cargill a elaborat un plan, ce este inca analizat, referitor la construirea unei fabrici in El Salvador in care etanolul brazilian ar fi modificat astfel incat sa poata fi utilizat in automobilele americane.



Compania a fost atrasa de El Salvador datorita includerii acestuia in Caribbean Basin Initiative, un program datand din anii '80, ce permite ca 7% din etanolul utilizat in Statele Unite in fiecare an sa fie scutit de taxe vamale daca este livrat din anumite tari din America Centrala sau Caraibe. Daca Cargill va dezvolta acest proiect, aceasta ar putea importa pana la 230 milioane de galoane de etanol brazilian, in limita celor 7 procente.



"Suntem un investitor important in productia de porumb din Statele Unite, dar observam totusi si ce se intampla in Brazilia," a declarat Dan Dye, presedinte al Cargill AgHorizons, o divizie a companiei ce ofera consultanta fermierilor, inclusiv celor ce produc porumb pentru etanol in Statele Unite, cu privire la felul in care sa-si comercializeze recoltele. "Brazilia dispune de resurse abundente si de teren. Acestea sunt realitatile economice".



Unii fermieri din Minnesota considera astfel de declaratii venite din partea celei mai puternice companii din acest stat, cat si expansiunea frontierei agricole a Braziliei, drept semnale negative.



Se spune ca in fiecare an, Brazilia defriseaza o suprafata de pamant de marimea statului Maryland pentru a crea noi ferme, iar diplomatii brazilieni din sectorul agriculturii au depus cu succes unele plangeri impotriva politicilor americane si europene ce vizeaza protectia fermierilor pe langa Organizatia Mondiala a Comertului.



"Brazilia da nastere unor temeri enorme, pe termen lung," a declarat Seth Naeve din cadrul University of Minnesota Extension Service. "In ultima instanta, aceasta poate deveni o putere de genul OPEC ce poate determina preturile la soia pe plan global".



Liderii sectorului brazilian al agriculturii nu par surprinsi, sau preocupati de sentimentele celor din Minnesota.



"Unii dintre acestia nici nu stiu inca daca Brazilia este la nord sau sud de Guatemala," a declarat Luiz Marcos Suplicy Hafers, fost presedinte al Brazilian Rural Society, ce s-a intalnit cu un grup de oficiali din Minnesota in 2004 in Brazilia. "Chiar au motive sa se teama". catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO