Business Internaţional

Brazilia s-a transformat in numai cativa ani in vedeta BRIC, grupul celor mai mari tari emergente

Brazilia s-a transformat in numai cativa ani in vedeta BRIC, grupul celor mai mari tari emergente

Luiz Inacio Lula da Silva, presedintele Braziliei, a reusit sa tina economia pe linia de plutire si tinteste acum la topul celor mai mari cinci economii din lume

26.11.2009, 00:00 237

Brazilia incearca sa ajunga in primele cinci economii ale lumiiadoptand reforme, proiecte gigantice de infrastructura si profitandde pe urma vastelor rezerve de petrol. Drumul nu este insa lipsitde obstacole.

Economia Braziliei a crescut cu 9% in trimestrul trei comparativcu cele trei luni anterioare, potrivit declaratiilor presedinteluiLuiz Inacio Lula da Silva. El a spus ca economia tarii pe care oconduce, si unde are statut de star, avanseaza "la o vitezasimilara celei a Chinei", in timp ce rezervele statului, in prezentevaluate la 233 mld. dolari (156 mld. euro), au adus stabilitate sigaranteaza finantarea pentru investitiile in programe sociale si in infrastructura. Cea mai importanta initiativa a presedinteluieste proiectul gigantic prin care intentioneaza sa alimenteze cuapa potabila zonele sarace ale statului, scrie publicatia germanaDer Spiegel.

Economia Braziliei a scazut prentru prima data in primele treiluni ale acestui an, insa declinul anual nu a depasit 2% inniciunul dintre primele doua trimestre ale lui 2009 pentru cares-au publicat date.

Atunci cand Jim O'Neill, economist-sef al bancii americaneGoldman Sachs, a inventat acronimul BRIC, pentru economiileemergente Brazilia, Rusia, India si China, el a prezis un viitorstralucit gigantului din America Latina. Colegii sai s-au grabit sail contrazica. China si India aveau potential, si acest lucru eraevident, insa Brazilia? Timp de mai multe decenii, statul eraconsiderat un gigant bolnav, macinat de crize fara sfarsit si depresiuni inflationiste.

Brazilia este vedeta BRIC

Astazi insa, "B" este vedeta intre tarile BRIC, expertiiestimand pentru anul viitor o crestere economica de pana la 5%.Brazilia avanseaza in prezent mai rapid decat Rusia, si, spredeosebire de India, nu sufera de pe urma conflictelor etnice sau aluptelor de la granita. Statul, care numara 192 de milioane delocuitori, are o piata interna stabila, exporta automobile siavioane, soia si minereu de fier, ulei si celuloza, zahar, cafea sicarne de vita. Exporturile reprezinta insa doar 13% din PIB.

In conditiile in care China a inlocuit Statele Unite si adevenit cel mai mare partener comercial al Braziliei la inceputulacestui an, statul nu a fost puternic afectat de recesiunea de pepiata americana.

Sistemul bancar, maladiv in aproape toate statele lumii, estesanatos in Brazilia. Bancile de aici sunt puternice si stabile, iarpe timpul crizei financiare actuale foarte putine banci auintampinat dificultati.

Statul si-a rambursat datoriile externe, si chiar mai mult, adevenit creditor al FMI. Rezervele de peste 200 mld. dolari simoneda nationala - realul - in postura de una dintre cele maiputernice monede din lume ajuta Brazilia sa se mentina stabila.Expertii internationali prevad un deceniu de prosperitate sicrestere economica pentru statul sud-american.

Lula estimeaza ca Brazilia va deveni una dintre cele mai maricinci economii ale lumii pana in 2016, anul in care Rio de Janeirova gazdui Jocurile Olimpice. In 2014, orasul va gazdui siCampionatul Mondial de Fotbal.

Brazilia, in cursa spre varf

Lula este foarte popular in Brazilia. El a reusit sa intre si ingratiile bancherilor si ale poporului. Fiind condusa de unpresedinte-muncitor, asa cum este el numit, Brazilia a devenit odestinatie atractiva pentru investitorii din toata lumea.

Brazilia are in spate resurse naturale aparent nelimitate,rezerve importante de apa si petrol. Brazilia exporta mai multacarne decat Statele Unite, iar China ar fi pusa intr-o posturainconfortabila daca Brazilia nu i-ar mai livra soia. In hangarelede langa Sao Paolo ale producatorului de avioane Embraer, ingineriibrazilieni construiesc avioane pentru companiile aeriene dinintreaga lume, printre care si aeronave mici pentru Lufthansa.

Economia Braziliei are doi stalpi de sprijin: Banca Nationala deDezvoltare (BNDES) si grupul energetic Petrobras, detinut in partede stat. BNDES a fost banca ce a finantat varianta braziliana aPlanului Marshall. In anii 1990 administra cu succes privatizareamultor companii de stat. Astazi ofera consiliere pentru fuziunilesi achizitiile corporatiste, ajuta companiile cu probleme sifinanteaza investitiile strategice ale guvernului.

Petrobras intentioneaza sa investeasca in urmatorii patru ani174 mld. dolari in platforme de extractie, echipamente deexploatare a rezervelor uriase de petrol de pe coasta Braziliei siin vase. Recent grupul a descoperit noi zacaminte de petrol, insaacestea sunt greu accesibile. Statul actioneaza insa in vedereaintaririi pozitiei monopoliste a Petrobras, unul dintre cele maiimportante grupuri energetice din lume.

Situatia pare mult mai stabila decat in multe alte state de lanivel mondial. Unii spun ca Lula nu a avut niciodata incredere incapacitatea pietei de a se vindeca singura, si astfel a mizat peinterventia statului in economie. Pentru aceasta viziune el aprimit atat laude, cat si critici. Brazilia evolueaza insabine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO