Business Internaţional

Britanicii superbogati devin si mai bogati

20.04.2004, 00:00 20



Ducele de Westminster a pierdut pozitia de cel mai bogat om din Marea Britanie, pe fondul unor semnale conform carora membrii aristocratiei tind sa ocupe pozitii inferioare in topul celor mai bogati oameni din aceasta tara, relateaza Financial Times.



Roman Abramovici, magnatul rus in varsta de 37 de ani ce a achizitionat clubul de fotbal Chelsea in vara anului trecut, a fost desemnat cel mai bogat britanic in cadrul topului anual al celor mai bogati alcatuit de Sunday Times. Averea sa in valoare de 7,5 miliarde de lire sterline, ce include o casa in Belgravia si o proprietate de 440 de acri in Sussex, depaseste averea detinuta de duce, in valoare de 5 miliarde de lire sterline.



A fost un an bun pentryu milionarii self-made, cei imbogatiti de curand preluand pozitiile de varf. Philip Green, intreprinzatorul din domeniul imobiliar, a avansat pe pozitia a patra, averea sa aproape dublandu-se pana la 3,61 miliarde de lire sterline in aceasta perioada.



Lakshmi Mittal, magnatul din sectorul otelului, de origine indiana, si cel mai bogat rezident de origine asiatica al Marii Britanii, a urcat pe pozitia a cincea, averea sa aproape triplandu-se, pana la 3,5 miliarde de lire sterline.



Hans Rausing, miliardarul Tetra-Pak de origine suedeza, a coborat pana pe locul trei, cu o avere de 4,95 miliarde de lire sterline, in timp ce, conform calculelor Sunday Times, averea lui Sir Richard Branson, directorul Virgin, s-a dublat, de la 1,25 miliarde de lire sterline pana la 2,6 miliarde de lire sterline.



Topul indica un an prielnic pentru cei foarte bogati, averea acestora crescand in medie cu 30% anul trecut, de 15 ori rata inflatiei.



Averea combinata a celor mai bogati 1.000 de britanici a crescut de la 155,86 miliarde de lire sterline in anul 2003, pana la 202,42 miliarde de lire sterline in acest an. Numarul miliardarilor a crescut pana la 30, comparativ cu 21 anul trecut.



Philip Beresford, cel care a alcatuit acest top, a declarat: "Britanicii super-bogati devin si mai bogati. Exista o crestere fenomenala de 30%. Acestia par sa se imbogateasca mult mai rapid decat restul".
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO