Business Internaţional

Budapesta ia la bani mărunţi privatizările firmelor de utilităţi

Autor: Andreea Neferu

27.10.2010, 23:45 19

Istvan Tarlos, noul primar al Budapestei, care provine dinpartidul de guvernământ Fidesz, a anunţat că intenţionează săreevalueze contractele de privatizare a companiilor de utilităţi,scrie Politicalcapital.hu. Tarlos, care s-a instalat în fotoliul deprimar la 6 octombrie, a declarat că autorităţile din capitalaungară vor avea în vedere în special companiile de utilităţideţinute în parteneriat public-privat, aici fiind incluse sistemulde alimentare cu apă potabilă, de canalizare şi de furnizare agazelor naturale.

"Nu ne vom mai juca. Dacă companiile străine nu modifică acestecontracte într-un mod care să fie semnificativ în favoareaoraşului, atunci echipa noastră juridică va merge după oamenii carenu au respectat termenii acestor contracte şi nu vor acea liniştepână nu îi vor găsi", a declarat Tarlos. De asemenea, el a adăugatcă revizuirea acestor contracte ar putea include şi istoricultaxelor plătite de aceste companii către stat.

După cum notează Politicalcapital.hu, speculaţiile privindrenaţionalizarea în masă sunt exagerate, însă este mai mult decâtevident că guvernul de centru-dreapta condus de premierul ViktorOrban sprijină municipalităţile care vor să reevalueze modul încare participaţiile companiilor publice de utilităţi au fostvândute, dar şi modul în care acestea oferă acum servicii.

Fidesz a implementat deja o astfel de strategie în oraşul Pecs,unde practic autorităţile "au dat afară" acum un an furnizorulprivat de utilităţi Suez Environnement. Pecs a reprezentat dealtfel proiectul pilot, care s-a dovedit de succes din punctul devedere al autorităţilor şi care ar putea fi reiterat într-o seriede oraşe ungare.

Cu toate acestea, revenirea integrală a companiilor de utilităţiîn portofoliul Budapestei comportă trei probleme: în primul rând,capitala nu-şi permite să răscumpere pachetele de acţiuni deţinutede investitorii privaţi. Mai mult, s-ar putea crea tensiunidiplomatice, având în vedere că Ungaria urmează să preia înianuarie 2011 preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Nu înultimul rând, reevaluarea contractelor de utilităţi ar puteasubmina securitatea juridică a companiilor străine prezente înUngaria şi ar putea aduce prejudicii mediului local de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO