Business Internaţional

Bulgaria amana intrarea in anticamera euro

27.05.2010, 23:07 22

Bulgaria si-a amanat pana anul viitor planurile de a intra inmecanismul ERM-2, anticamera zonei euro, a declarat ministrul definante Simeon Djankov, citat de agentia de presa ThomsonReuters.

Bulgaria a fost nevoita sa renunte la intrarea in ERM-2 inaprilie, cand a dezvaluit ca deficitul real pe 2009 era mai maredecat cel preconizat, fapt ce i-a afectat credibilitatea si areinviat temerile cu privire la transparenta fiscala dinregiune.

"Nu ne putem inscrie in mecanismul ERM-2 anul acesta, trebuie samai asteptam. Insa incepand cu 1 ianuarie anul viitor, suntempregatiti sa mergem mai departe. Planul nostru e sa ne inscriemanul viitor", a spus Djankov.

Partidul de centru-dreapta GERB, care a venit la putere in iulieanul trecut, spera ca Bulgaria va putea adopta moneda euro incepandcu 2013, insa recesiunea, coroborata cu un deficit bugetar masiv sicu turbulentele din zona euro, a facut acest obiectiv destul denerealist, sunt de parere analistii.

In ciuda unei gauri bugetare de 3,9% din PIB in 2009, calculatadupa metodologia valabila in Uniunea Europeana si dubla fata decifra anuntata initial, Djankov declarase in urma cu ceva vreme caBulgaria va continua eforturile de adoptare a monedei euro si ca vaintra in ERM-2 anul acesta.

Ministrul bulgar de finante a confirmat faptul ca noua tinta dedeficit pentru 2010 este de 4,8% din PIB, aceeasi cifra pe care siKalin Hristov, viceguvernatorul bancii centrale bulgare, o anuntasemarti.

Bulgaria, tara a carei economie s-a contractat cu 4% in primultrimestru, dupa un declin de 5% in anul 2009, trebuie sa-si fixezeo noua data tinta pentru adoptarea euro, pentru ca, in ciudaintarzierii intrarii in ERM-2, analistii raman inca sceptici cuprivire la sansele Bulgariei si pentru anul 2011.

"As fi mai degraba precaut. Nu intrevad intrarea in ERM-2 inanul urmator si nu numai din motive economice, ci si din cauzaprovocarilor politice cu care tara se confrunta, precuminsuficienta reglementare", a avertizat Dmitri Gourov, economistpentru UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO