Business Internaţional

Bulgaria majorează contribuţiile la pensii

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2010, 23:36 14

Guvernul bulgar, sindicatele şi grupurile de lob­by din sectorulafa­ce­rilor s-au pus de acord cu pri­vire la refor­mareasistemului de pensii, majo­rând contribuţiile personale şipe­na­lizându-i pe cei care nu plătesc, a anunţat pri­mul-ministrubulgar Boiko Boris­sov, citat de Bloomberg.

Modificările propuse vizează ma­jo­rarea contribuţiilorobliga­to­rii plătite către fondul de stat de că­tre angajaţi şiangajatori cu 1,8%, până la 17,8% din veni­turi. Nu­mărul minim deani de muncă pe care cei care ies la pensie tre­bu­ie să-l aibăpentru ca be­neficiile să poată fi apli­cate în întregime a fostmajorat la 37 de ani pen­tru femei şi 40 de ani pen­tru bărbaţiînce­pând cu 2012. Vârsta de pen­sio­­na­re a fost majorată la 63de ani pen­tru femei şi 65 pentru bărbaţi începând cu 2020.

Pachetul de refor­mă, care urmează a fi supus aprobăriiParla­mentului, are drept obiectiv diminuarea unui deficit de 2,6mi­liarde de leva (1,85 miliarde de euro) al sistemului pensiilorde stat până în anul 2017 şi atingerea unui excedent până în anul2035, a declarat Borissov.
"Modificările vor asigura un sistem al pensiilor stabil şi eficientpe termen lung", a declarat primul-ministru. "Acum că am câştigatsprijinul tu­turor părţilor implicate, sperăm să beneficiem desprijinul parlamentar necesar pentru a pune în aplicareschimbările."

Bulgaria a renunţat la planu­rile ini­ţiale de transferare a nouăfon­duri pri­vate profesionale de pen­sii în valoare de 500 demilioa­ne de leva către sistemul de stat pen­tru a reduce deficitulîn creşte­re. Fondurile respective vor trans­fe­ra acum către statnumai contu­ri­le celor care se vor pen­siona pâ­nă în 2014,re­prezentând 100 de milioane de leva.
Bulgaria a creat fon­­duri de pensii pri­vate universale şipro­fe­sionale cu un deceniu în urmă ca o completare a sistemuluide stat. Fon­du­rile universale aco­pe­ră 1,7 milioane deper­soa­ne, în timp ce ce­le profesionale aco­peră aproximativ100.000 de muncitori care sunt obligaţi să se pensione­ze maidevreme, inclu­zând minerii şi piloţii.
Fondul Monetar Internaţional a cerut guvernului pe 26 octombrie săadopte schimbări mai ample ale sistemului public de pensii învederea diminuării deficitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO