Business Internaţional

Bulgarii vor sa impoziteze depozitele bancare mai mari de 50.000 de euro

22.03.2010, 23:05 16

Bulgaria vrea sa introduca o taxa pe bunurile de lux si saimpoziteze depozitele bancare mai mari de 50.000 de euro, ca partea eforturilor de contracarare a crizei si de reducere a deficituluibugetar.

Guvernul de centru-dreapta de la Sofia isi indreapta masurile deausteritate preponderent catre cei bogati, dupa ce propunerile demajorare a contributiilor individuale pentru sistemul de sanatateau fost primite cu reticenta, iar intentiile de reducere asalariilor din sectorul public au declansat proteste, scrie agentiade presa Thomson Reuters.

"(Prin aceste masuri - n. red.) atingem salariile cele mari,astfel ca in perioada de criza povara sa fie suportata in modsolidar", a spus premierul bulgar Boiko Borisov dupa o sedintaextraordinara de guvern. Scaderea economica de 5,1% de anul trecut,dar si politicile bugetare aspre au fost principalele cauze ce auredus popularitatea guvernului si au starnit o serie de proteste inultima perioada.

In speranta ca va reusi sa tempereze tensiunile sociale, Borisova anuntat ca "taxa pe lux" va fi aplicata proprietarilor deiahturi, avioane private, masini de lux, locuinte de peste 250 demetri patrati sau depozite bancare de peste 100.000 leva (circa50.000 de euro). Totodata, guvernul de la Sofia vrea sa introduca onoua grila de salarizare pentru functionarii publici, astfel caacestia sa nu fie platiti cu un salariu mai mare decat cel alpremierului, de 3.200 leva (aproximativ 1.600 euro).

Guvernul a cedat in fata presiunilorsociale

Borisov nu a indicat ce suma va fi stransa la buget cu ajutorulnoii taxe si nici ce economii se vor face prin limitarearemuneratiei primite de angajatii de la stat, insa agentia de presaNovinite estimeaza ca masurile ar putea aduce intre 5 si 8 mld.leva (circa 2,5 - 4 mld. euro) la bugetul de stat.

Dupa ce peste 1.500 de bugetari au protestat sambata, premierula renuntat la planurile de a-i obliga pe cei 150.000 de angajati aisectorului de stat sa plateasca incepand cu aprilie contributiipentru pensii si sanatate, masura prin care salariul acestora s-arfi micsorat cu 12%.

"Toate aceste demersuri ne vor ajuta sa nu ne atingem decontributiile sociale pana la finalul lui 2011, cand speram saiesim din criza", a spus Borisov.

Alte masuri prin care guvernul vrea sa aduca venituri la bugetsunt vanzarea unor participatii minoritare in cadrul companiilor destat si chiar si o emisiune de obligatiuni. Mai mult, daca noilemasuri vor fi adoptate, asa-numitul "Fond de Argint", mecanismlansat in urma cu cativa ani pentru a asigura directionarea optimaa resurselor catre fondurile de pensii, va putea investi ininstrumente financiare locale care poarta un risc scazut.

Guvernul de la Sofia vrea sa mentina deficitul bugetar de anulacesta la sub 2% din PIB, cel mai scazut nivel din UniuneaEuropeana, chiar daca acest lucru implica reducerea drastica acheltuielilor bugetare.

Masurile luate in acest sens nu au avut succes pana in prezent,iar veniturile statului continua sa scada.

"Taxa pe lux" merge la municipalitati

"Taxa pe lux" va fi colectata de municipalitati, a anuntatministrul bulgar de finante Simeon Djankov, scrie agentia de presaNovinite.

"Nu conteaza daca banii stransi astfel vor merge la bugetul destat sau la cel municipal. Oricum am privi lucrurile, masura va fibenefica", potrivit lui Djankov.

Totodata, Djankov a mai spus ca guvernul a aprobat 80% dinmasurile anticriza, printre care se numara si restaurareadisciplinei fiscale prin accelerarea rambursarii TVA si executareadiferitelor obligatii fiscale in termenul limita legal.

Masuri anticriza

  • "Taxa pe lux", ce va fi aplicata proprietarilor de iahturi,avioane private, masini de lux, locuinte de peste 250 de metripatrati.
  • Impozitarea depozitelor bancare cu o valoare mai mare de100.000 leva (aproximativ 50.000 de euro).
  • Limitarea salariilor bugetarilor la cel mult 3.200 de leva(1.600 de euro), adica remuneratia primita de premierulbulgar.
  • Vanzarea unor participatii minoritare in cadrul companiilor destat.
  • Emisiune de obligatiuni lansata de guvern.
  • Accelerarea rambursarii TVA si executarea diferitelor obligatiifiscale in termenul limita legal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO