Business Internaţional

Bursa americană a decis deja cine va fi noul preşedinte al Statelor Unite

Bursa americană a decis deja cine va fi noul preşedinte...

Autor: Bianca Dorobanţu

30.08.2016, 17:41 95583

Deşi Partidul Republican este asociat de cele mai multe ori cu Wall Street-ul, anul acesta majoritatea investitorilor pariază împotriva candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump, şi o susţin pe democrata Hillary Clinton, scrie MarketWatch.

„Piaţa a decis deja nu doar că Hillary Clinton va câştiga cursa prezidenţială, ci şi că rezultatul nu va fi deloc apropiat”, spune David Woo, strateg al băncii americane Merrill Lynch.

Woo spune că indicele S&P 500 a crescut cu mai mult de 4% începând cu 5 iulie, dată care a marcat numărătoarea inversă a unui număr de 90 de zile până la alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie. De-a lungul anilor, când candidaţii au câştigat cu un procentaj de peste 80% din voturile Colegiilor Electorale, indicele S&P 500 arăta o valoare de 8,4% cu 90 de zile înainte de alegeri.

Ultima data când bursele au indicat o valoare aşa ridicată a fost când Ronald Reagan a câştigat fără drept de apel alegerile împotriva lui Walter Mondale, în 1984.

„Pentru noi, acest semn indică faptul că piaţa se aşteaptă ca Hillary Clinton să îşi menţină poziţia sau să îşi mărească avansul faţă de Donald Trump în sondajele electorale”, a mai spus Woo, citând un indicator care îi dă candidatei democrate şanse de 80% în faţa lui Trump.

Un alt specialist de la S&P Global Market Intelligence, Sam Stovall, mai spune că de-a lungul timpului indicele S&P 500 a prezis rezultatele electorale. Din 1944, persoana sau partidul care se afla deja la putere a fost reales în 82% dintre cazurile când indicele S&P 500 a crescut între 31 iulie şi 31 octombrie, potrivit lui Stovall. Singurele excepţii au fost în 1968 şi 1980.

„De fiecare data când S&P 500 a scăzut în aceste trei luni, persoana sau partidul aflat la putere a fost schimbat în 86% dintre cazuri”, a mai adăugat acesta.

Cele mai recente cifre o declară pe Hillary Clinton favorită, în faţa lui Donald Trump în majoritatea sondajelor electorale.

Indicele S&P 500 a atins un maxim record de 2.193 pe 15 august, în condiţiile în care şi-a extins câştigurile în ultimele şase luni. Indicele Dow Jones Industrial de asemenea începe să câştige teren în august, ceea ce ar însemna a şaptea creştere lunară consecutiv. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO