Business Internaţional

Bursa chineza a pierdut 6,5% intr-o singura zi

Bursa chineza a pierdut 6,5% intr-o singura zi
01.02.2007, 19:24 95

Comentariile unui oficial chinez cu privire la companiile listate la Shanghai au facut investitorii sa renunte la companiile chineze din portofoliile lor.
Valorile actiunilor chineze au suferit ieri cea mai dramatica scadere din ultimele 21 de luni dupa ce Cheng Siwei, vicepresedinte al Congresului National Popular, a declarat ca bursa chineza este supraevaluata, alimentand speculatiile conform carora guvernul isi va intensifica eforturile menite sa stopeze intrarea de noi fonduri pe piata, relateaza Bloomberg. China Vanke si China Merchants Bank au inregistrat cele mai drastice scaderi.
Indicele Shanghai si Shenzhen 300, care urmareste evolutia actiunilor din clasa A exprimate in yuani si listate pe cele doua burse ale Chinei, a scazut cu 166,55 puncte, sau 6,5%, pana la 2385,33 puncte, reducand cresterea inregistrata in luna ianuarie la 17%. Acesta reprezinta cel mai sever declin de o zi inregistrat din momentul introducerii acestui indice, in aprilie 2005.
Declinul de ieri a fost cel mai sever declin inregistrat de pietele incluse in indici de referinta globali. Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index a scazut cu 0,5 puncte procentuale in Shanghai.
Valoarea indicelui Shanghai si Shenzhen 300 s-a dublat in ultimul an, fiind evaluat la 36 de ori valoarea castigurilor, cea mai ridicata valoare din randul a 13 indici din zona Asia-Pacific monitorizati de Bloomberg. Indicele regional al MSCI a castigat 8 procente.
Numai 30% din companiile listate pe bursa Shanghai "sunt bune pentru investitii dupa standardele occidentale", iar investitorii in restul de 70% din companii vor suferi probabil pierderi, a declarat Cheng Siwei in cadrul unei conferinte. Financial Times, care a organizat conferinta din Dubai, l-a citat pe acesta spunand: "Multi investitori cred ca pot castiga. Multi vor sfarsi, insa, prin a pierde".
Indicele Compozit Shanghai, care urmareste evolutia bursei mai mari din China, a pierdut 4,9 puncte procentuale ieri, pana la 2786,33 puncte, cea mai drastica scadere din 7 iunie incoace. Indicele compozit Shenzhen, care acopera bursa mai mica, a scazut cu 5,8% pana la 655,53 puncte.
Autoritatile de reglementare a sectorului bancar al Chinei au cerut bancilor sa opereze controale stricte si sa nu mai acorde imprumuturi companiilor si persoanelor fizice care folosesc banii imprumutati pentru investitii in actiuni, anunta Shanghai Securities News pe 27 ianuarie. Strategii incearca de asemenea sa tina sub control activitatea generala de creditare.
Banca Populara a Chinei, banca centrala a acestei tari, a cerut bancilor sa-si majoreze rezervele de patru ori in ultimul an pentru reducerea volumului de fonduri disponibile pentru investitii. Acum, bancile trebuie sa puna deoparte 9,5% din depozite ca urmare a unei majorari cu o jumatate de punct procentual pe 5 ianuarie.
Huaxia Bank, detinuta partial de Deutsche Bank, si Tsingtao Brewery, cel mai mare producator de bere al Chinei, au inregistrat un declin al valorii actiunilor de 10%.
Reluarea cresterii preturilor la petrol a impins in jos valoarea actiunilor China Petroleum & Chemical, cea mai mare companie de rafinare a tarii, si ale Air China, cea mai mare companie aeriana internationala a Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO