Business Internaţional

Bursa din Moscova s-a prabusit

16.09.2008, 17:37 84

Tranzactiile pe bursa rusa au fost suspendate dupa ce indicele Micex a pierdut peste 15% in sedinta de de ieri. Acesta este cel mai semnificativ declin din 2001 incoace, dupa ce costul imprumuturilor in dolari s-a dublat pe fondul prabusirii semnificative a pretului barilului de petrol, scrie Bloomberg.

Sberbank si VTB Group, cele mai marii institutii financiare ruse, au condus declinul inregistrat pe piata bursiera din Moscova, pierzand 14, respectiv 16% din valoarea de piata. Titlurile Rosneft, producatorul de petrol controlat de guvern au scazut cu 10%.

Indicele Micex, denominat in ruble, a ajuns la o cotatie de 909,13 puncte, in timp ce indicele denominat in dolari, RTS, a pierdut 8,52%, pana la 1.168,73 puncte. Indicele RTS se afla cu 54% sub nivelul record de 2.487,92 puncte inregistrat in mai anul acesta. "Piata poate fi carecterizata printr-un singur cuvant - panica", spune Oleg Vorotniski din cadrul Uralsib Financial.

"Exista o problema majora de lichiditate. Oamenii au dificultati in ceea ce priveste refinantarea si incep sa vanda", a adaugat el. Rata dobanzii overnight pentru imprumuturile in dolari a urcat ieri cu 3,33%, pana la 6,44%, potrivit Asociatiei Bancherilor Britanici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO