Business Internaţional

Bursele europene, la un nou maxim pentru ultimii sase ani

05.02.2007, 16:33 9

Conditiile bune de pe piata de capital au sporit apetitul investitorilor pentru actiunile marilor companii europene.
Actiunile companiilor europene au crescut si saptamana trecuta, atingand din nou cea mai ridicata valoare din ultimii sase ani, dupa ce banca centrala americana (Fed) a semnalat faptul ca expansiunea economiei americane nu este insotita de o crestere a inflatiei, iar speculatiile privitoare la preluari au impulsionat castigurile retailerilor si companiilor de constructii, relateaza Bloomberg.
Siemens si Electrolux au inregistrat cele mai semnificative cresteri din randul companiilor dependente de expansiunea economica a celui mai mare partener comercial al Europei.
Sainsbury a inregistrat o crestere a actiunilor de 14% dupa ce cateva fonduri de investitii au anuntat ca ar putea depune o oferta pentru lantul britanic de supermarketuri. Hochtief a atins cea mai mare valoare a actiunilor sale din ultimii cel putin 14 ani dupa ce o revista a anuntat ca firma germana ar putea primi oferte pentru diviziile sale.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a consemnat cea mai semnificativa crestere din ultimele sapte saptamani, castigand 1,8% pana la 378,97 puncte in cinci zile. Indicele Stoxx 50 a avansat cu 1,6%, in timp ce Euro Stoxx 50, ce monitorizeaza cele 13 tari care au adoptat moneda euro, a crescut cu 1,9%.
Indicele Stoxx 600 a avansat cu 26% de la nivelul cel mai scazut atins anul trecut pe 13 iunie pe fondul unui val record de preluari si al intreruperii seriei de majorari de rate ale dobanzii din SUA.
Anunturile privitoare la economia americana si rata somajului din aceasta tara lansate saptamana trecuta au indicat o accelerare a cresterii economice si o relaxare a presiunilor inflationiste, ceea ce imbunatateste considerabil perspectivele de castiguri ale companiilor.
Fed a anuntat pe 31 ianuarie mentinerea ratei de referinta la acelasi nivel de 5,25%. Strategii au mentinut neschimbate costurile legate de contractarea de imprumuturi din luna august incoace.
Economia americana, cea mai mare economie a lumii, a inregistrat un ritm de crestere peste asteptari, de 3,5%, in trimestrul al patrulea, de la nivelul de 2% atins in trimestrul anterior, indica un raport publicat pe 31 ianuarie. In ziua urmatoare, ministerul comertului anunta o crestere sub asteptari a ratei inflatiei in luna decembrie, in timp ce un alt raport indica o incetinire a ritmului de crestere al salariilor in ianuarie.
Indicii nationali de referinta ai tuturor celor 18 tari vest-europene au inregistrat cresteri saptamana trecuta. Indicele german DAX a avansat cu 2,9%, cel francez CAC 40 a castigat 1,7 puncte procentuale, iar indicele britanic FTSE 100 a urcat cu 1,3%.
Valoarea actiunilor Sainsbury a crescut cu 16% saptamana trecuta, dupa ce mai multe fonduri de investitii au indicat ca ar putea depune o oferta de preluare.
Ofertele de preluare in care au fost implicate companii europene au crescut pana la o valoare record de 1,69 mii de miliarde de dolari in 2006, conform datelor Bloomberg. Pana acum in acest an au fost anuntate tranzactii totale in care sunt implicate companii europene in valoare de 85 miliarde de dolari (65,7 mld. euro).
"Asistam la o tendinta puternica de crestere in ceea ce priveste fuziunile si achizitiile. Cred ca aceasta tendinta se va mentine si pe viitor", a declarat Christian Schneider, din cadrul Allianz Global Investors din Frankfurt.
Tata Steel a achizitionat grupul britanic Corus Group in schimbul a 6,2 miliarde de lire sterline (9,3 mld. euro) pe 31 ianuarie, in cadrul celei mai ample achizitii realizate de o companie indiana.
E.ON, cea mai mare companie de utilitati a Germaniei, a primit unda verde in ceea ce priveste oferta sa pentru Endesa, dupa ce Gas Natural a renuntat la oferta sa de preluare in valoare de 24,8 miliarde de euro pentru compania spaniola.
Hochtief a inregistrat cea mai importanta crestere din randul companiilor de constructii, companii ale caror actiuni au consemnat cele mai bune performante in acest an.
Pe de alta parte, actiunile companiilor din sectorul tehnologiei si telecomunicatiilor au inregistrat cele mai slabe performante saptamana trecuta, dupa ce Ericsson, cel mai mare producator de retele wireless din lume, a anticipat o posibila incetinire a cresterii pietei de echipamente, iar rezultatele Deutsche Telekom au dezamagit investitorii.
Rata de crestere a castigurilor companiilor incluse in indicele Stoxx 600 va scadea probabil pana la 9,2% in 2007, conform estimarilor FactSet Research Systems din Londra, comparativ cu o proiectie de 14% anul trecut.
Pana acum, performantele a opt dintre cele 12 companii incluse in indicele Stoxx 50 care au raportat rezultate pe trimestrul al patrulea au depasit asteptarile analistilor.

Piata europeana de actiuni
A crescut saptamana trecuta, atingand din nou cel mai inalt nivel din ultimii sase ani
A fost impulsionata de anuntul Fed potrivit caruia expansiunea economiei americane nu este insotita de o crestere a inflatiei
Un alt factor care a impins piata europeana in sus a fost reprezentat de speculatiile privitoare la posibile viitoare oferte de preluare, speculatii ce au impulsionat castigurile retailerilor si firmelor de constructii
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a inregistrat cea mai semnificativa crestere din sapte saptamani, avansand cu 1,8%, pana la 378,97 puncte in cinci zile
Stoxx 50 a crescut cu 1,6%, in timp ce Euro Stoxx 50 a castigat 1,9 puncte procentuale

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO