Business Internaţional

Bursele isi revin, dar euro ramane in corzi

16.05.2010, 23:05 37

Bursele europene au inregistrat cel mai mare avans saptamanaldin ultimele zece luni, in ciuda scaderii de vineri, dupa ce UE aanuntat ca pune la bataie 750 de miliarde de euro pentru a evitaextinderea problemelor Greciei, iar Spania si Portugalia au anuntatmasuri de austeritate, scrie Bloomberg.

Indicele paneuropean Dow Jones Stoxx 600 a avansat cu 4,8%, panala 248,46 puncte, cel mai mare avans din iulie 2009 incoace.Indicele se afla cu 8,7% sub maximul atins pe 15 aprilie si ascazut cu 3,4% vineri, investitorii temandu-se ca redresareaeconomiilor de pe continent va avea de suferit din cauza crizeidatoriilor.

Si indicii nationali au crescut, in frunte cu DAX (Germania),care a inregistrat un avans de 6%. FTSE (Marea Britanie) si CAC 40(Franta) au avansat la randul lor cu 2,7%, respectiv 5%. Si burseletarilor-problema Grecia si Spania au crescut cu 1,7% si 3%.

"Pachetul de salvare a ajutat pietele sa se calmeze si a oferittarilor europene timpul de care aveau nevoie pentru a-si punefinantele in ordine", a declarat James Knightley, economist al ING.Speculatiile privind dezintegrarea euro au dus moneda unica subpragul de 1,24 dolari pentru prima data dupa noiembrie 2008. Euro ascazut timp de patru saptamani consecutive fata de dolar, cea mailunga perioada din februarie incoace.

Presiunea asupra euro a crescut dupa ce mai multi politicieni sieconomisti si-au exprimat temerile cu privire la moneda unica.Fostul presedinte al bancii centrale americane (Fed) Paul Volker adeclarat ca este ingrijorat pentru ca exista posibilitatea ca zonaeuro sa se sparga din cauza crizei elene.

"Aveti o mare problema, si anume o posibila dezintegrare a zoneieuro", a declarat Volker la Londra. "Pentru unele tari, disciplinain politica economica si fiscala nu a fost rasplatita."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO