Business Internaţional

“Bursele sunt stapanite de un optimism irational”

06.10.2009, 23:16 19

Economistul Joseph Stiglitz, castigator al Premiului Nobel, adeclarat ca rata somajului din Statele Unite va continua sa creascasi ar trebui sa fie in centrul atentiei strategilor, iar cresterileinregistrate de piata de actiuni arata ca investitorii sunt"irational de exuberanti" in legatura cu redresarea, scrieBloomberg.

"Exista un risc foarte mare ca pietele sa fi fost irational deexuberante", a declarat Stiglitz.

Expresia "exuberanta irationala" a fost folosita pentru primadata de fostul sef al bancii centrale americane (Fed) AlanGreenspan in 1996, cand incerca sa traga un semnal de alarma cuprivire la explozia de optimism ce avea loc atunci pe bursaamericana.

Comentariile lui Stiglitz sunt in ton cu declaratia profesoruluiNouriel Roubini din cadrul New York University conform careia"pietele au urcat prea mult, prea curand, prea rapid", si cuavertizarea lansata de miliardarul George Soros conform careiaredresarea economica a Americii va fi "foarte lenta".

Statele Unite au pierdut 7,2 milioane de locuri de munca de lainceputul recesiunii, din decembrie 2007, iar rata somajului aatins un maxim pe 26 de ani in septembrie, conform unui raport alDepartamentului Muncii. Somajul ar putea atinge 10% pana lasfarsitul anului, conform economistilor chestionati deBloomberg.

Este "destul de clar ca situatia va continua sa seinrautateasca", a declarat Stiglitz.

Cresterea economica din acest an si de anul viitor "nu va fisuficienta pentru a stopa cresterea ratei somajului", a adaugateconomistul. Probabilitatea ca economia americana sa depaseascacriza inainte ca cea mai mare parte a masurilor din pachetul destimulente introdus de administratia Obama sa expire in 2011 este"foarte redusa", dupa parerea lui Stiglitz.

Conform declaratiilor facute de Soros, consumatorii americanisunt "supraindatorati", iar sistemul bancar american falimentar vasta in calea cresterii economiei.

Roubini, care a anticipat in mod corect criza financiara,avertiza pe 3 octombrie in legatura cu "riscul unei corectii, inspecial cand pietele vor realiza ca redresarea nu este rapida si informa de V, ci mai degraba in forma de U".

Angajatorii americani au eliminat 263.000 de locuri de munca inluna septembrie, rata somajului avansand la 9,8% de la 9,7% in lunaanterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO