Business Internaţional

Un cadou otrăvit sau o soluţie salvatoare? Italia vrea să crească ajutorul de stat pentru săraci şi şomeri la 780 de euro pe lună. Măsura-minune propusă de guvernul de la Roma atrage deopotrivă iubirea poporului şi încruntarea Bruxelles-ului

Un cadou otrăvit sau o soluţie salvatoare? Italia vrea...

Autor: Tibi Oprea

10.11.2018, 12:02 3564

Coaliţia populistă de la guvernare din Italia a propus o schemă radicală prin care să crească substanţial veniturile pentru bunăstarea populaţiei sărace. Conform proiectului, care a atras deopotrivă simpatia populaţiei, dar şi critici din partea Bruxelles-ului, italienii săraci sau şomeri vor primi de la stat un ajutor lunar de 730 de euro, conform Financial Times.

Această politică, care ar fi bugetată de Roma cu 9 miliarde de euro anual, este parte a unui pariu al guvernului, prin care se doreşte o creştere accentuată a cheltuielilor de stat care să readucă la viaţă economia aflată în dificultate după un deceniu economic slab. Propunerea a fost numită de fostul prim-ministru Silvio Berlusconi “o glumă”, iar planul bugetar, “inamicul ocupării forţei de muncă, al afacerilor şi al Italiei”.

Detalii despre cine ar fi eligibil pentru aşa-numitul program bugetar pentru cetăţeni, cum vor fi distribuite fondurile şi când va fi implementat acesta nu sunt cunoscute încă. Semnătură politică a viceprim-ministrului Luigi Di Maio, liderul politic al Mişcării Cinci Stele, proiectul propus a generat un val de excitare din partea italienilor, care ar putea beneficia astfel de un câştig apropiat de salariul unui prim job primit de muncitorii din sudul Italiei, fără a fi necesară o calificare.

Deşi alte economii mari ale Europei şi-au revenit din criza financiară, produsul intern brut al Italiei a rămas cu încăpăţânare jos, acolo unde se afla şi în 2007. Guvernul Italian a justificat propunerea cu raţionamentul că stimulul economic şi creşterea consumului vor ajuta economia să crească cu 1,5% anul viitor. Conform acestuia, doar revenind la o tendinţă de creştere va putea Italia sa reducă datoria guvernamentală, care rămâne a doua cea mai mare din zona euro ca proporţie din producţia economică.

Comisia Europeană şi economiştii din sectorul privat se opun puternic propunerii. Comisia, care a prezis săptămâna aceasta o creştere de doar 1,2% în 2019, a numit planurile guvernului Italian o încălcare “fără precedent” a regulilor şi asta ar putea atrage după sine pedepse regulamentare. În schimb, Banca Italiei se aşteaptă la o creştere a PIB-ului de doar 1%.

Randamentele pe titlurile de stat cu maturitate la 10 ani au crescut ieri cu 6 puncte de bază, la 3,404%, iar costurile de împrumut au crescut cu aproximativ 180 de puncte de bază de la alegerile din martie.

Deşi mulţi consideră propunerea o greşeală costisitoare, Di Maio spune că aceste venituri ale cetăţenilor, care ar lua forma unui card pre-alimentat, nu doar că vor spori cheltuielile consumatorilor, creşterea economică şi a veniturilor fiscale, ci vor aboli sărăcia. “Trebuie să încercăm să remotivăm aceşti oameni”, a declarat el.

Andrea Montanino, economist-şef al Asociaţiei patronale Confindustria din Italia, nu neagă că aceste plăţi pentru bunăstarea cetăţenilor vor duce la creşterea consumului domestic, dar câştigul rezultat riscă să fie compensat de o creştere a datoriei şi de o încredere mai mică în afaceri. “Este un instrument de combatere a sărăciei, dar nu şi unul de creştere a ratei de angajare”, a spus acesta. “Veţi avea probabil o rată de consum mai mare din partea celor săraci, care au o înclinaţie mai mare spre consum, dar dacă încrederea este afectată, atunci afaceriştii îsi vor reduce investiţiile în economie.” Tot el a menţionat faptul că dacă cei fără un loc de muncă vor primi 730 de euro pe lună să stea acasă, s-ar reduce atractivitatea faţă de locurile de muncă plătite cu minimul pe economie.

Dacă predicţiile guvernului de la Roma nu se vor adeveri, preocupările pieţelor financiare legate de sustenabilitatea economică a Italiei ar putea fi reluate violent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO