Business Internaţional

Când ţările emergente se plâng de aprecierea monedelor, Turcia se bucură de beneficiile unei lire puternice

Când ţările emergente se plâng de aprecierea monedelor, Turcia se bucură de beneficiile unei lire puternice

Autor: Catalina Apostoiu

21.10.2010, 23:49 23

Intrarea "banilor fierbinţi" poate aduce numeroase beneficii, dela finanţarea unei creşteri economice puternice şi acoperirea fărăefort a oricărei creşteri a deficitului co­mercial, până lamajorarea substanţială a câştigurilor bancherilor şi brokerilor,scrie The New York Times.
Totuşi, ca orice lucru bun, şi această situaţie prezintă riscuri:aprecierea rapidă a monedei locale afectează exporturile şi petermen lung ar putea duce la creşteri artificiale şi mai apoi la oposibilă criză în condiţiile în care investitorii s-ar reorientacătre plasamente mai sigure.
Asemeni lirei turceşti, care a avansat cu 11% în raport cu dolarulde la începutul lunii mai, monedele pieţelor emergente din întreagalume, cu excepţia yuanului chinez strâns ţinut sub control, atingnoi maxime.

Monedele acestor pieţe sunt împinse în sus de dezvoltareaeconomiilor care absorb capital străin de miliarde de dolari ce sereorientează dinspre pieţele cu rate scăzute ale dobânzii cătreţările emergente, care oferă randamente superioare.
Investitorii se tem de asemenea că dolarul va continua să sedeprecieze dacă banca centrală americană (Fed) va decide să-şisporească eforturile de resuscitare a economiei prin achiziţionareaîn continuare de titluri guvernamentale.

Nu se tem de aprecierea lirei
Totuşi, încondiţiile în care Thailanda şi Brazilia, printre alte ţări,acţionează în sensul reducerii intrărilor de capital străin prinimpunerea unor controale de capital, Turcia urmează o calediferită, alegând să se bucure de beneficiile situaţiei şi nu să oschimbe.
"Nu vom institui niciun fel de restricţii", a declarat VedatAkgiray, preşedinte al Consiliului pentru Pieţe de Capital dinTurcia.
Akgiray ia în derâdere controalele de capital impuse deautorităţile braziliene, argumentând că acestea nu pot avea succesîn cadrul economiilor globalizate de astăzi.
"Este o piaţă liberă, iar moneda este un preţ pe care trebuie să-laccepţi", a adăugat oficialul turc. "Poate că într-o zi putem aveao liră egală cu un dolar. De ce nu?"
Deşi trezoreria şi banca centrală din Turcia sunt cele care auultimul cuvânt de spus în această privinţă, opinia lui Akgirayreflectă sentimentul că aprecierea lirei reprezintă o răsplatăjustificată pentru recentul dinamism al economiei Turciei.
Primul-ministru Recep Tayyip Erdogan a prins probabil cel mai bineacest sentiment când a declarat că "o liră puternică este mândriamea" atunci când a fost întrebat dacă guvernul ar putea intervenimai agresiv pe pieţele monetare ca reacţie la plângerileexportatorilor.

Recuperare cu succes din criză
Cu o creştere de 11% în primele două trimestre ale acestuian, Turcia este una din economiile cu cel mai rapid ritm dedezvoltare din lume. Iar graţie locaţiei sale strategice şi unuinivel al datoriei surprinzător de scăzut, ţara a devenit rapid opreferată a investitorilor.
Într-o ţară care s-a confruntat cu atât de multe crize financiareşi a cărei monedă a pierdut 80% din valoare în fiecare an nu cumult timp în urmă, nu este surprinzător faptul că aprecierea lireieste considerată o emblemă a mândriei naţionale. Totuşi, apar semneprivitoare la riscurile acestei aprecieri.
Deficitul de cont curent al Turciei înregistrează unul din cele mairapide ritmuri de creştere din rândul pieţelor emergente şi aavansat brusc de la un mic excedent anul trecut la un deficit de 5%din PIB, în condiţiile în care cererea internă puternică atrage dince în ce mai multe importuri în contextul reducerii încetiniriiexporturilor. O monedă mai puternică afectează de asemenea şisectorul de turism care aduce 12 miliarde de dolari pe an.
Tim Lee, economist independent din cadrul Pi Economics dinStamford, a calculat într-un raport recent că lira turcească arputea fi supraevaluată cu până la 100%. Acesta argumentează călocuitorii Turciei, mai mult decât investitorii străini, se află înspatele puterii în creştere a lirei. Majoritatea analiştilorconsideră că lira este cu 10 până la 15% mai scumpă decât ar trebuisă fie în raport cu dolarul.

Scepticii prevăd o criză financiară
Nu există îndoială că aprecierea lirei a redus competitivitateaTurciei. Recent, directorul unui important grup din sectorulcomercial avertiza că moneda supraevaluată şi intrările de capitalspeculativ vor duce la o criză financiară.
Costul afacerilor a crescut de asemenea în Turcia. "Turcia este oţară care a devenit pur şi simplu prea scumpă", a declarat AtillaYesilada, economist în cadrul Global Source Partners.
Recent, banca centrală a ţării şi-a sporit achiziţiile de dolaripână la aproximativ 400-600 de milioane de dolari pe zi în cadrulunei încercări relativ neconvingătoare de a restrânge creşterealirei.
Însă, în condiţiile în care intrările de capital nu dau semne detemperare, iar gu­vernul chinez anunţă că va deveni un cum­părătorimportant de obligaţiuni turceşti, lira va continua probabil săcrească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO