Business Internaţional

Care este cel mai sumbru scenariu al crizei ipotecare din SUA

Care este cel mai sumbru scenariu al crizei ipotecare din SUA

Circa doua milioane de proprietari de locuinte au credite ipotecare subprime cu o rata a dobanzii variabila (ARM), iar valoarea acestor credite se ridica la 600 de miliarde de dolari

03.12.2007, 15:25 25

In momentul in care Domenico Colombo a observat ca rata lunara a ipotecii va creste cu 30%, si-a dat seama de cat de grav putea evolua situatia, scrie MSNBC.
Plata ipotecii aferenta lunii decembrie ar fi trebuit sa fie cu 1.500 de dolari (1.000 de euro) mai mare. Colombo a inceput sa se teama pentru viitor, in contextul in care fiica sa va merge la colegiu toamna viitoare, iar el va avea de achitat si taxele de studiu. Colombo a reusit sa renegocieze o noua dobanda fixa cu banca sa si acum considera ca situatia s-a stabilizat.
Totusi, viitorul nu pare atat de roz pentru alti americani. In lunile urmatoare, milioane de alte rate ipotecare ajustabile, asemenea celei a lui Colombo, vor fi recalculate la un nivel de dobanda mai mare. Acest lucru va insemna ca tot mai multi proprietari de case se vor afla in imposibilitatea de a-si plati ipotecile. Deja ratele ipotecare tot mai mari din acest an si cresterea numarului de clienti intrati in imposibilitate de plata au zguduit institutii financiare importante, iar efectele prabusirii unora dintre ele s-ar putea extinde catre intreaga economie americana.
"Nu am mai asistat la un asemenea regres din perioada Depresiunii (Marea Depresiune din 1929 - n. red.). Efectele declinului asupra consumului, asupra conditiilor viitoare de creditare, ar putea sa aduca economia americana in pragul unei recesiuni. Acest lucru imi creeaza insomnii", a declarat Bill Gross, director de investitii la PIMCO, cel mai mare fond de investitii in obligatiuni din lume.
Circa doua milioane de proprietari de locuinte au credite ipotecare subprime cu o rata a dobanzii variabila (ARM), iar valoarea acestor credite se ridica la 600 mld. dolari (405,6 mld. euro), iar valoarea acestora este asteptata sa creasca in urmatoarele opt luni.
Proprietarii de case care intarzie sau nu mai pot sa-si plateasca ratele ipotecare ar putea sa cauzeze un soc economic de o amploare nemaiintalnita. Unii dintre cei mai importanti economisti americani anticipeaza un scenariu inspaimantator. Acestia afirma ca noua criza ipotecara va avea influente negative si asupra economiei SUA, nu doar asupra oamenilor care vor ramane fara locuinte.
Situatia de pe piata imobiliara ar putea fi rezolvata prin aparitia de noi locuinte pe piata, lucru care ar conduce la o scadere de pana la 40% a preturilor locuintelor din California, Nevada si Florida. Constructorii de genul companiei Neumann Homes, care a cerut recent sa fie trecuta sub protectia legii falimentului, s-ar putea prabusi. Scaderea fortei de munca ar putea reduce cheltuielile de consum care genereaza doua treimi din economia americana. Departamentul Muncii estimeaza ca aproximativ 100.000 de persoane si-au pierdut locul de munca din cauza crizei creditelor ipotecare subprime. Acelasi lucru s-ar putea intampla si altor mii de americani care lucreaza in sectorul imobiliar, dar si in cazul dealerilor de masini sau al retailerilor.
Pe baza datelor istorice, o crestere de 0% a Produsului Intern Brut din Statele Unite ar duce rata somajului la 6,4%. Acest lucru ar insemna ca circa trei milioane de americani ar putea ramane fara un loc de munca, per ansamblul economiei SUA, potrivit datelor Economic Policy Institute.
Comparativ, in perioada ultimei recesiuni, care a avut loc intre 2001 si 2003, aproximativ doua milioane de persoane au intrat in somaj, conform datelor Departamentului Muncii. Regresul de la inceputul acestui deceniu a decimat sectorul tehnologiei, in timp ce atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 au lovit industria transporturilor. Economistii au afirmat ca economia americana s-a aflat oficial in recesiune in intervalul martie-noiembrie 2001, dar repercusiunile s-au extins pana in 2003.
Exista din ce in ce mai multe semne care dovedesc ca SUA traverseaza o alta perioada de recesiune.
Cei care s-au imprumat in primele luni ale acestui an au dificultati mai mari de a-si achita platile, comparativ cu cei care au contractat credite in 2006, potrivit unui raport al bancii de investitii Friedman Billings Ramsey.
Se asteapta ca numarul caselor americane aflate in lichidare sa creasca in urmatoarea perioada, dupa ce in trimestrul al treilea al acestui an numarul acestor case s-a majorat de peste doua ori comparativ cu trimestrul al treilea din 2006, la 446.726 de locuinte la nivel national, potrivit datelor companiei RealtyTray.
Practic, o casa din 196 se afla in lichidare. Asemenea date sugereaza ca numarul americanilor care ar putea sa ramana fara locuinta este mai mare decat in trecut, in randul celor aflati in pericol intrand persoane care nu se gandeau vreodata ca vor intampina probleme cu plata ipotecilor, cum ar fi farmacistii sau profesorii.
Intr-un studiu al firmei de analiza Global Insight, aproximativ 1,4 milioane de case din SUA vor intra anul viitor in lichidare, scrie USA Today. Valoarea pietei proproprietatilor ar putea sa scada cu 1.200 de miliarde de dolari, pe fondul cresterii numarului de case aflate in lichidare si al scaderii preturilor.
Preturile caselor se vor deprecia cu o medie de 7%, dar in California declinul ar putea ajunge pana la 16%, se arata in raportul firmei de analiza.
Unii cumparatori de imobile au pariat pe imprumuturile la care trebuia sa achite doar o dobanda redusa. Creditele ipotecare, care le-au permis cumparatorilor sa plateasca doar dobanda la o rata scazuta pentru doi ani, au fost prea atractive pentru a fi ratate.
"S-a spus ca multe persoane au folosit casele lor asemenea unor ATM-uri. Riscurile sunt multiple", a afirmat Thomas Lawler, un fost oficial al creditorului ipotecar Fannie Mae.
Domenico Colombo apreciaza ca o suplimentare a ipotecii i-ar fi "distrus" situatia financiara. El a mers la Mortgage Repair Center, unul dintre sutele de consultanti de credit care incearca sa-i ajute pe proprietarii de locuinte aflati intr-o situatie disperata.
"Multi dintre oamenii din cartierul meu nu au primit ajutor si anumite persoane au fost nevoite sa-si paraseasca locuintele. Oamenii aflati intr-o situatie dificila nu doresc sa vorbeasca despre acest lucru, pentru ca se simt stanjeniti, si de aceea sfarsesc prin a ramane fara casa."
Multi americani nu sunt constienti de faptul ca neplata ipotecilor are efecte negative atat asupra bunastarii celorlalti, cat si asupra economiei nationale. In definitiv, numarul ipotecilor care vor fi recalculate reprezinta doar o parte din economia de 14.000 de miliarde de dolari a Statelor Unite.
Totusi, seria caderilor de pe Wall Street din ultimele luni demonstreaza ca nimeni nu este imun la o turnura negativa a pietei creditelor ipotecare.
Sistemul financiar din prezent este interconectat: ipotecile sunt vandute firmelor de investitii, care le revand apoi sub forma de instrumente financiare de risc. Fondurile de hedging si fondurile de pensii achizitioneaza astfel de instrumente, care aduc un randament ridicat.
In momentul in care preturile caselor au crescut, astfel de active erau foarte profitabile. Dar colapsul preturilor locuintelor a declansat o reactie in lant: creditorii si-au inasprit standardele, iar debitorii au mari probleme in a-si plati imprumuturile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO