Business Internaţional

Care sunt tarile din Europa unde e bine sa fii somer pe timp de criza

20.09.2009, 16:30 207

Cea mai mare temere a muncitorului de rand este sa isi piardalocul de munca, iar pe timp de criza sansele ca acest scenariu sadevina realitate cresc.

Ca sa nu simti cum deasupra capului planeaza aceasta amenintaretrebuie sa fii fie norocosul posesor al unei averi impresionantecare te pune la adapost de orice grija, fie un liber profesionistce traieste fara a-si pune problema zilei de maine.

Singura consolare pentru cel care isi schimba statutul dinangajat in somer este aceea ca cel putin pentru o perioada de timpva reusi sa isi plateasca rata la creditul ipotecar sau la creditulauto pe care il detine cu ajutorul de somaj, care ii aduce o cotaparte din salariu. Aceasta cota parte este diferita insa de la unstat la altul.

Unde este cel mai bine sa fii somer?

Statele nordice sunt de departe cele mai "prietenoase" cusomerii. Intr-un top realizat de revista Forbes, podiumul eraocupat in intregime de statele nordice, in frunte cu Danemarca,urmata de Norvegia si Finlanda.

Danezii care si-au pierdut slujba, dar care au lucrat cel putin52 de saptamani in decursul celor trei ani precedenti sunteligibili sa primeasca 90% din veniturile lor medii pentru operioada de pana la patru ani.

Nici norvegienii si nici finlandezii fara loc de munca nu o ducrau deloc. In Norvegia somerii primesc 87,6% din salariul lorprecedent pentru o perioada de 500 de zile.

In Norvegia contributiile sociale reprezinta 7,8% din veniturilecelor angajati in sectorul privat sau public, si 10,7% dinveniturile obtinute de cei self-employed (care sunt proprii lorangajati). Sistemul de asigurari sociale le plateste beneficiarilor0,2% din venitul lor anual pe zi timp de un an.

In Finlanda procentul scade pana la 85,1% din veniturileanterioare in cazul unui muncitor de rand, iar ajutorul de somajeste acordat pentru o perioada de un an. Aici sistemul de plata alajutoarelor este diferit, corelandu-se in cazul somerilor, sumaprimita cu nivelul anterior al venitului.

Fiecare somer primeste o suma fixa de bani pe zi si un procentdin castigul sau salarial zilnic inainte de a-si pierde slujba.Suma fixa scade, iar procentul creste odata ce salariul este maimare.

Somer in Scandinavia

Desi indepartate si reci, aceste state sunt cele mai avantajoasepentru someri. Toate tarile scandinave cer inregistrarea somerilorla birourile publice care conecteaza angajatorii cu potentialiiangajati, si care ghideaza muncitorii catre industriile pentruprodusele carora exista cerere mare.

In Danemarca exista 190 de astfel de birouri, care ofera cursuripentru computer si care analizeaza cv-ul potentialilor angajati. Inunele cazuri acestea ii plaseaza pe someri in pozitii temporare,inlocuindu-i pe cei care sunt in concediul de studii, dematernitate sau paternitate.

Pe pozitia a patra se afla cel mai bogat stat din lume dupavenitul per capita, Luxemburg.

O persoana singura, somera, care a lucrat sase luni in ultimulan, este eligibila sa primeasca ajutor de somaj in valoare de 80%din venitul anterior, cu conditia ca aceasta suma sa nu fie depeste 2,5 ori mai mare decat salariul minim lunar, care se ridicala 1.413 euro.

In Suedia, statul situat pe pozitia a cincea in topul Forbes,exista o gluma "daca ii iei pe toti cei care sunt in vacanta, caresunt bolnavi sau care au concediu de orice fel, nu mai ramanenimeni care sa munceasca". Cu toate acestea, sistemul de somaj alstatului nu este la fel de generos ca al celorlalti vecini dinPeninsula Scandinava. Aici, somajul este la unul dintre cele maireduse niveluri din Europa. Cei care si-au pierdut locul de muncaprimesc 80% din venitul lor anterior pe o perioada de pana la 300de zile.

Ajutor de somaj si chiar mai mult

Pe pozitia a sasea se afla Germania, cea mai puternica economiela nivel european.

Germanii obtin banii pentru ajutoarele de somaj din impozitelece variaza de la 3,25% pe venit pentru muncitorii angajati insectorul public si privat la 6,25% pentru muncitorii self employedsi 3,25% pentru angajatori.

Ajutorul de somaj reprezinta 60% din venitul net obtinut de opersoana singura, insa in Germania guvernul plateste sicheltuielile cu utilitatile si cele necesare traiului, sumeleacestea fiind ajustate in functie de venitul anterior, de varsta side marimea casei.

In mod obisnuit, subventiile oferite de stat reduc costurile cuintretinerea pana la 25% din valoarea normala pentru someri.

Ajutoarele sunt oferite pe o perioada de sase luni, insa pot fiextinse daca muncitorul are peste 47 de ani si a lucrat timp de celputin 18 luni din ultimele 36. Urmatoarele pozitii sunt ocupate deOlanda, Elvetia, Israel si Japonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO