Business Internaţional

Carisma sau strategie la varful Bancii Mondiale?

03.03.2005, 00:00 14

Carly Fiorina, care a fost demisa din functia de director executiv la Hewlett-Packard cu trei saptamani in urma, capteaza din nou atentia publicului din pozitia de candidat pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale, precizeaza un oficial din administratia Bush, citat de New York Times.


Paul Wolfowitz, secundul secretarului apararii americane, este cel mai puternic concurent, a precizat acelasi oficial, care a dorit sa ramana anonim din cauza ca discutiile despre candidati sunt inca in desfasurare.


Avand in vedere ca Wolfowitz este numarul doi la Pentagon, plecarea sa ar putea avea consecinte importante asupra politicii militare.


In plus, tarile europene s-ar putea opune nominalizarii sale, el fiind considerat creierul din spatele razboiului din Irak.


Initial, Robert B. Zoellick a fost candidatul ales de Casa Alba pentru a fi succesorul lui James D. Wolfensohn, care isi incheie mandatul de cinci ani in luna mai. Dar oficialii au reinceput cautarile dupa ce Zoellick a fost selectat pentru a fi secundul secretarului de stat.



Pe lista de optiuni mai apar Randall L. Tobias, care a fost directorul executiv al Eli Lilly & Company si John B. Taylor, secundul secretarului de relatii internationale.



Decizia depinde de o serie de factori, printre care rezultatele consultarilor cu membrii Bancii Mondiale si cu oficialii administratiei Bush.



Departamentul de Trezorerie, care este responsabil pentru procesul de recomandare, a refuzat sa comenteze sansele candidatilor: "Nu comentam si nu facem speculatii pe aceasta tema".



Traditia spune ca americani aleg presedintele Bancii Mondiale, iar europenii sunt responsabili cu desemnarea directorului Fondului Monetar International.



Tinand cont de aceasta situatie, presedintele George W. Bush are posibilitatea de a-si numi oamenii sai la conducerea Bancii Mondiale.



Astfel numirea lui Wolfowitz ar putea fi extrem de controversata si ar putea genera discutii legate de motivul pentru care a fost selectat.



Un oficial a declarat ca nominalizarea sa ar putea avea "enorme repercursiuni asupra dezvoltarii comunitatii".



Nancy Birdsall, presedinte al Centrului pentru Dezvoltare Globala, o organizatie nonguvernamentala, crede ca "nu exista nici un dubiu ca europenii isi vor exercita dreptul de veto si vor considera nominalizarea sa ca un act de rea credinta din partea administratiei Bush".



Europenii ar putea bloca nominalizarea lui Wolfowitz, asa cum a facut si administratia Clinton in momentul in care s-a opus numirii lui Caio Koch Weser, candidatul german la conducerea Fondului Monetar International, pe motiv ca este prea slab pentru aceasta pozitie. Astfel s-a creat un precedent, care ar putea fi invocat de europeni. Tarile in curs de dezvoltare au cerut sa se tina cont mai mult de parerea lor in aceasta privinta.



Fiorina, care este singura femeie de pe lista, nu este atat de implicata in politica precum Wolfowitz si are reputatia de lider dinamic. In functia de director al unei companii de top, ea a castigat experienta necesara pentru preluarea unui astfel de post. Mai mult, ea ar putea aduce un plus de stralucire, fiind singurul candidat faimos de pe aceasta lista.



Wolfowitz, in calitatea sa de asistent al secretarului de stat pentru Asia de Est si de ambasador al Statelor Unite in Indonezia, este un bun cunoscator al tarilor in curs de dezvoltare. Dar nici el, si nici Fiorina, nu sunt experti in dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO