Business Internaţional

Carrefour, noul job al sefului de la Marks & Spencer

11.03.2004, 00:00 29



Este cunoscut de mult timp sub porecla de Lucky Luc. Iar stirea conform careia Luc Vandevelde, presedinte al Marks and Spencer, si-a adaugat o noua pozitie importanta in portofoliul sau, deja impresionant, nu face decat sa-i intareasca aceasta reputatie.



Totusi, numirea lui Vandevelde ca membru al consiliului de conducere al companiei Carrefour, operatorul francez de hypermarket-uri, ridica un numar de semne de intrebare in ceea ce-i priveste pe investitorii M&S.



Investitorii institutionali din cadrul M&S si-au exprimat temerile legate de decizia lui Vandevelde, decizie considerata de acestia drept nepotrivita avand in vedere problemele cu care se confrunta M&S in cadrul principalei sale divizii de produse vestimentare.



In ciuda semnalelor anterioare, ce indicau ca M&S se afla in plin proces de redresare, vanzarile de produse de vestimentatie destinate femeilor inregistrate de grup au stagnat, iar grupul isi pierde din cota de piata.



Poate ca Vandevelde detine pozitia de presedinte non-executiv in regim part-time, dupa ce a predat rolul de director executiv lui Roger Holmes in septembrie 2002, insa acesta a promis sa-si aloce 60% din timpul sau de lucru grupului, primind in acest sens un salariu pe masura.



Platile se fac sub forma de actiuni, astfel incat valoarea acestora fluctueaza, insa raportat la pretul inregistrat de actiunile M&S la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni, salariul lui Vandevelde se ridica la peste 460.000 de lire sterline pe an.



Pe langa pozitia pe care o detine in cadrul M&S, Vandevelde mai detine doua roluri, si anume managing director al Change Capital Partners si director non-executiv al Vodafone.



Vandevelde a fost numit in cadrul consiliului de conducere al Carrefour ca reprezentant personal al familiei Halley, ce a fondat grupul Promodes din sectorul de retail. Grupul a fuzionat cu rivalul sau francez mai mare in anul 2000, familia Halley detinand un pachet de 11,5%. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO