Business Internaţional

Cash-ul n-a murit: În ciuda digitalizării, tranzacţiilor electronice, plăţii cu smartphone-ul şi contact-less, cash-ul se ţine puternic

Cash-ul n-a murit: În ciuda digitalizării,...

Autor: Alex Ciutacu

13.03.2018, 18:03 496

Chiar dacă din ce în ce mai mulţi oameni utilizează carduri, telefoane mobile, sau chiar recunoaştere facială pentru a plăti pentru utilităţi sau pentru alimente, cash-ul nu arată încă semne că va dispărea curând, transmis băncile centrale, potrivit Reuters.

Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) susţine că criptomonedele şi dezbaterea din jurul lor – dacă banii cash vor fi înlocuiţi de alternative virtuale – fac parte dintr-o dezbatere mai largă cu privire la natura banilor.

Industria plăţilor a susţinut că utilizarea banilor cash este în scădere, de aceea nu trebuie să mai furnizeze la fel de multe ATM-uri sau sucursale în format fizic.

Dar în ultimul raport al BRI, cercetătorii au demonstrat că banii cash nu sunt încă o relicvă. „Comentariile constante dau impresia că banii în forma bacnotelor tradiţionale şi a monedelor sunt părăsiţi într-un ritm rapid”, spune Hyun Song Shin, consilier economic şi şef al cercetărilor în cadrul BRI.

„În ciuda tuturor evoluţiilor tehnologice pe care industria de plăţi le-a înregistrat în ultimii ani, utilizarea banilor cash înregistrează încă cea mai mare creştere în majoritatea economiilor de piaţă avansate, cât şi în cele emergente”.

Volumul de bani cash în circulaţie a crescut în ultimii ani în Marea Britanie, de la 7% din PIB în 2000, la 9% din PIB în 2016, deşi în Suedia şi într-o serie de ţări a scăzut.

„Rezistenţa cash-ului ca instituţie socială ne reaminteşte de importanţa înţelegerii funcţiei economice pe care o îndeplinesc banii, dincolo de inovaţia în tehnologie”, adaugă Shin.

În acelaşi timp, plăţile cu carduri, atât de credit cât şi de debit, sunt în creştere, de la 13% din PIB în 2000, la 25% în 2016. Oamenii deţin mai multe carduri şi le folosesc în mai multe tranzacţii mici, a spus Shin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO