Business Internaţional

Cat de jos va duce BCE dobanda de referinta la euro?

12.01.2009, 18:11 24

Adancirea recesiunii economice din zona euro l-ar putea forta pe Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), sa calce pe urmele Fed si sa reduca dobanda de politica monetara pana aproape de zero.

Cei 22 de membri ai consiliului de conducere al BCE se vor intalni joi la Frankfurt, dupa ce in ultimele trei luni au redus dobanda de referinta cu 1,75% pana la 2,5%.
La numai o luna dupa ce declara ca nu doreste sa cada in capcana costurilor reduse in ceea ce priveste creditarea, Trichet s-ar putea trezi ca dobanda practicata de institutia pe care o conduce se afla la un nivel prea ridicat, scrie Bloomberg. Si asta in conditiile in care ritmul de scadere al economiei europene s-a accentuat semnificativ in comparatie cu previziunile anterioare.
Consiliul de conducere al BCE urmeaza sa se intalneasca intr-o sedinta programata pentru saptamana aceasta si unde precautiile asupra carora presedintele institutiei a accentuat in repetate randuri s-ar putea dovedi extrem de costisitoare, ingropand economia europeana intr-o recesiune mai profunda si de mai lunga durata decat cea din Statele Unite. "Economia zonei euro se afla intr-o situatie periculoasa", a declarat Gilles Moec, economist in cadrul filialei londoneze a Bank of America. "Mai exista insa timp pentru o reactie agresiva din partea BCE", a adaugat el. Reducerea accelerata a locurilor de munca si declinul investitiilor ar putea genera o contractare cu 2,5% a economiilor celor 16 state membre ale zonei euro in acest an, cred analistii Deutsche Bank. Acest nivel este de cinci ori mai mare decat cel estimat de catre oficialii BCE luna trecuta.
Accelerarea declinului pune si mai multa presiune asupra BCE, care ar putea fi nevoita sa urmeze pasii Fed, ai Bancii Angliei si ai Bancii Japoniei, reducand dobanda la un nivel fara precedent. Trichet a rezistat pana acum in fata presiunilor privind diminuarea dobanzii de politica monetara, sugerand ca o asemenea actiune ar putea ramane fara ecou in zona costurilor reale de creditare. Totusi, de la ultima sedinta a strategilor BCE situatia s-a agravat semnificativ. Industria serviciilor si cea manufacturiera au inregistrat in decembrie cea mai proasta evolutie lunara din ultimul deceniu, iar increderea consumatorilor a atins un minim record. In acelasi timp, inflatia a coborat sub pragul de 2% al institutiei, ceea ce creeaza premisele unei reduceri a nivelului dobanzii.
Economistii estimeaza ca oficialii institutiei vor opera inca o reducere, de 0,5%, a dobanzii in sedinta urmatoare. In timp ce un nivel de 2% al dobanzii s-ar putea traduce in cel mai scazut nivel din istoria de zece ani a BCE, acesta ar fi inca cel mai ridicat nivel inregistrat in randul bancilor centrale majore. "BCE are imaginea unei institutii care reactioneaza cu intarziere", crede Carsten Brzeski, economist la ING Group din Bruxelles. Analistii Bank of America cred insa ca banca centrala a zonei euro va reduce dobanda de referinta pana la 1,5% in urmatoarele doua luni. In acelasi timp, Thomas Mayer, economistul-sef al Deutsche Bank din Londra, se asteapta ca dobanda la euro sa coboare pana la 0,75% in primul semestru al lui 2009. Recesiunea din Europa a luat o asemenea amploare in ultimele saptamani incat estimarile BCE privind o contractie a economiei cu 0,5% in 2009 si o inflatie de 1,4% par deja nerealiste, spun analistii care se asteapta la o scadere economica de 1,5 pana la 2,5%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO