Business Internaţional

Cât de mult îi pasă lui Putin de sancţiunile Occidentului? Tatiana Stanovaya, R. Politik: Putin a început să creadă în misiunea saistorică, în faptul c ruşii îi sunt datori şi ar trebui să delege orice responsabilitate

Cât de mult îi pasă lui Putin de sancţiunile...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2022, 23:07 448

Tensiunile generate de posi­bi­litatea unui război zguduie economia rusească: piaţa de acţiuni riscă să se prăbuşească, trăgând în jos rubla, chiar într-un moment în care preţurile sunt în creştere dramatică, iar salariile nu se mişcă. Pentru preşedintele rus Vladimir Putin, toate acestea pălesc însă în faţa ambiţiilor geopolitice, iar Moscova s-a pregătit pentru o astfel de situaţie, scrie Politico.

Discursul Kremlinului sugerează că acesta este dispus să sacrifice economia pe altarul ambiţiilor lui Putin. Există motive pentru care un astfel de calcul ar putea fi solid, cel puţin pe moment. În pofida anilor de sancţiuni şi pandemiei, economia rusă este mai bine echipată decât multe altele pentru a supravieţui unei crize, chiar şi una autoprodusă. Între timp, Putin nu prea are de ce să se teamă acasă. Opoziţia politică a fost sufocată, chiar în condiţiile în care ruşii de rând să plâng de greutăţi.

„Politica externă este mai importantă pentru Putin decât consecinţele economice“, arată Serghei Guriev, fost economist-şef la BERD, în prezent profesor la Sciences Po. „În democraţii, astfel de decizii au un preţ politic. În Rusia însă lui Putin nu îi este teamă de nemulţumirea publică. Opoziţia a fost adusă la tăcere, iar Putin crede că propaganda şi cenzura vor face ca oamenii să nu-şi dea seama cât de gravă este situaţia“.

Rusia a mai fost într-o astfel de situaţie, cu ocazia anexării Crimeei.

„Putin a început să creadă în mi­siunea sa istorică, în faptul că ruşii îi sunt da­tori şi ar trebui să delege orice responsa­bili­tate“, arată Tatiana Stanovaya, fon­dator al com­pa­niei de consult­anţă R. Politik.

Putin are motive să fie optimist. Rusia a devenit mai bine pregătită finan­ciar decât în 2014 în faţa loviturilor economice. În plus, ţara dispune de un fond suveran de aproape 200 mld. dolari, la care ar putea apela pentru stabilizarea economiei.

Şi analiştii din domeniul apărării avertizează că Rusia este dispusă să rişte un impact financiar real şi un război în toată regula pentru a-şi atinge obiectivele politice cu privire la Ucraina, potrivit CNBC.

Chiar şi fără sancţiuni, întreaga operaţiune a fost probabil deja foarte costisitoare pentru Rusia, iar costurile vor continua să crească. Totuşi, se crede că indiferent de costuri şi riscuri, Kremlinul crede că operaţiunea merită dacă este singura cale de a menţine situaţia politică din zona apropiată Rusiei“, arată Henry Boyd de la think tank-ul IISS.

Statele Unite intenţionează să impună sancţiuni ce ţintesc cercul apropiat al lui Putin şi relaţiile sale cu Occidentul, Washington-ul extinzând lista de penalităţi financiare pe care este pregătit să le impună dacă Rusia invadează Ucraina, scrie Financial Times.

Marea Britanie se declară la rândul său pregătită să impună sancţiuni împotriva oligarhilor ruşi într-o astfel de eventualitate.

Analiştii avertizează însă că cele mai aspre sancţiuni pe care oficialii americani ameninţă să le impună Rusiei riscă să afecteze şi alte economii importante, în special din Europa, şi chiar stabilitatea sistemului financiar mondial, potrivit The New York Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO