Business Internaţional

Ce dobândă plăteşte şeful Facebook pentru creditul pe 30 de ani cu care şi-a plătit casa de 6 mil. dolari

Ce dobândă plăteşte şeful Facebook pentru creditul pe 30 de ani cu care şi-a plătit casa de 6 mil. dolari

Autor: Radu Racu

17.07.2012, 16:22 7724

Fondatorul reţelei de socializare care se apropie de 1 miliard de utilizatori şi-a refinanţat recent creditul pentru casa sa de 5,95 milioane de dolari din Palo Alto, San Francisco, cu un împrumut pe 30 de ani cu rate variabile, la o dobândă de doar 1,05% pe an, scrie Bloomberg. Luând în considerare rata actuală a inflaţiei, care este de 2-3% în SUA, se poate spune că Zuckerberg s-a împrumutat gratis, afirmă Greg McBride, analist financiar la Bankrate Inc.

Zuckerberg, devenit unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume după listarea Facebook la bursă, a optat pentru cumpărarea unei case printr-un credit pe 30 de ani pentru că dobânda este foarte atractivă. El ar fi putut lua casa cu banii jos însă a ales să investească suma respectivă, care i-ar putea aduce un randament mai bun decât dobânda pe care o plăteşte în prezent.

Conform actualului nivel al dobânzii, dacă Zuckerberg şi-ar vinde casa în viitorul apropiat ar putea lua aproximativ aceeaşi sumă pe care a dat-o acum (dacă piaţa nu mai coboară) iar costul plătit pentru cât a locuit ar fi aproape zero.

Dobânda de la creditul lui Zuckerberg este mai mică totuşi decât nivelul mediu al pieţei tocmai pentru că a optat pentru o rată variabilă. Conform Bloomberg, dobânda medie pentru un împrumut pe 30 de ani cu rate fixe este de 3,56%, iar la creditul cu rate variabile este de 2,69%. Banca lui Zuckerberg, First Republic i-a oferit totuşi o rată preferenţială, considerând că este solvabil, având în vedere că se plasează pe locul 40 în topul celor mai bogaţi oameni din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO