Business Internaţional

Ce s-ar fi intamplat daca "pilonii sistemului" ar fi picat

09.09.2008, 23:56 13

Actiunea de salvare a Fannie Mae si Freddie Mac, intreprinsa de guvernul federal american, ofera o imagine extrem de clara a rolului pe care cele doua institutii il joaca in cadrul sistemului federal american.
Vazute drept "pilonii sistemului financiar american", Fannie si Freddie detin sau garanteaza mai mult de jumatate din ipotecile acordate pe piata americana, adica 5.300 mld. dolari (3.700 mld. euro).
Initial, temerile legate de instabilitatea financiara care caracteriza cei doi creditori au determinat autoritatile americane sa acorde un sprijin limitat celor doua companii, dar in conditiile in care speculatiile privind situatia institutiilor s-au intensificat guvernul s-a vazut nevoit sa preia controlul total asupra operatiunilor derulate de acestea.
In ciuda faptului ca detin sau garanteaza un volum atat de mare de credite ipotecare, cele doua companii nu acorda credite ipotecare consumatorilor, ci au rolul de asiguratori ai sistemului, reprezentand in acelasi timp principala sursa de lichiditate pentru creditorii obisnuiti.
Fannie si Freddie achizitioneaza ipotecile emise de creditorii autorizati, revanzandu-le investitorilor sub forma de instrumente financiare. Iar in conditiile in care multe dintre institutiile financiare internationale au achizitionat instrumente emise de cele doua companii, eventualul colaps al acestora ar fi avut implicatii puternice nu doar asupra pietei ipotecare americane, ci a intregului sistem financiar mondial.
In aceasta situatie, presedintele George W. Bush a sprijinit ideea mentinerii rolului celor doua institutii, iar cei doi candidati care spera sa-i urmeze la Casa Alba au sustinut intarirea pozitiilor pe care se afla Fannie Mae si Freddie Mac.
Recent, Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidentiale, a declarat ca este nevoie de o actiune urgenta de stabilizare a celor doua companii, in alte conditii existand riscul ca "piata imobiliara, aflata deja in declin, sa devina si mai greu de controlat".
De partea cealalta, John McCain a sustinut nevoia unei reorganizarii a celor doua institutii, actiune care ar putea readuce increderea investitorilor in piata financiara si stoparea declinului acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO