Business Internaţional

Ce s-ar întâmpla dacă zona euro s-ar împrumuta la comun: obligaţiunile vor avea ratingul celei mai fragile ţări, adică al Greciei

 Ce s-ar întâmpla dacă zona euro s-ar împrumuta la comun: obligaţiunile vor avea ratingul celei mai fragile ţări, adică al Greciei

Autor: Catalina Apostoiu

04.09.2011, 17:10 267

O emisiune comună de obligaţiuni emisă de ţările zonei euro ar primi ratingul celei mai slabe membre a zonei dacă emisiunea ar fi garantată în comun, a declarat directorul S&P pe ratinguri suverane europene Moritz Kraemer, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

S&P nu discută ideea cu UE pentru că aceasta ar reprezenta un posibil conflict de interese, a adăugat Kraemer.

Potrivit acestuia, euroobligaţiunile comune ar fi structurate asemeni obligaţiunilor jumbo germane, în cadrul cărora statele federale se aliază pentru a emite titluri, fiecare dintre acestea garantându-şi partea proprie.

"Dacă avem euroobligaţiuni în care Germania garantează 27%, Franţa 20% şi Grecia 2%, ratingul acestora ar fi CC, ratingul Greciei", a declarat oficialul agenţiei de evaluare financiară.

"Emisiunea ar putea fi structurată în mod diferit. Nu ştiu acest lucru pentru că nu suntem în discuţii cu Uniunea Europeană. Nu este sarcina noastră să contribuim la determinarea structurii sau să oferim consultanţă. Acesta ar putea reprezenta un conflict de interese", a declarat Moritz Kraemer.

În iulie, S&P a redus ratingul de credit suveran al Greciei de la CCC la CC, spunând că propusa restructurare a datoriilor acesteia ar aduce ţara în default selectiv.

S&P a fost ultima din cele mai mari trei agenţii de rating care a avertizat în legătură cu un default după ce liderii zonei euro şi băncile au decis implicarea sectorului privat în cadrul pachetului de susţinere a Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO