Business Internaţional

Cea mai mare banca spaniola a intrat sub lupa procurorilor dupa ce si-a saracit clientii cu 2,3 mld. euro in frauda "Madoff"

Cea mai mare banca spaniola a intrat sub lupa procurorilor dupa ce si-a saracit clientii cu 2,3 mld. euro in frauda "Madoff"

Emilio Botin, directorul executiv al Santander, isi lauda banca inainte de descoperirea fraudei pentru "maiestria" cu care a evitat criza subprime(FOTO: Reuters)

13.01.2009, 16:45 32

Santander a pierdut doar 17 mil. euro din banii proprii, dar pierderile suferite de clientii sai au fost mult mai mari, iar procurorii vor sa afle detaliile relatiei dintre firma lui Madoff si Santander si in ce masura banca stia ce se ascunde in spatele fondului de investitii derulat de miliardarul american, scrie The Wall Street Journal.

Madoff, care a fost eliberat pe cautiune la inceputul saptamanii, si-a extins afacerile prin intermediul unei retele internationale de fonduri de investitii, care au pompat banii clientilor lor in jocul piramidal care a generat pierderi de 50 mld. dolari. Santander s-a numarat printre cei mai activi parteneri de afaceri ai lui Madoff, aducand zeci de clienti din America Latina si Europa in sfera de influenta a americanului.
Impactul negativ pe care acest scandal il are asupra bancii spaniole s-ar putea resimti cel mai bine in America Latina, unde institutia isi desfasoara aproape o treime din activitate si unde se afla majoritatea clientilor ai caror bani au fost investiti in fondul derulat de Madoff.
Pierderile inregistrate de Santander sunt de departe cele mai mari raportate de catre o institutie bancara. HSBC, singura banca europeana cu o valoare de piata peste cea a Santander, a anuntat ca are o expunere de 1 mld. dolari (745 mld. euro) la schema piramidala a investitorului american.
Printre firmele mai mici care au atras banii investitorilor in conturile fondului creat de Madoff se numara si acelea conduse de doi membri ai familiei directorului executiv al Santander Emilio Botin, fiul sau Javier Botin-Sanz si ginerele Guillermo Morenes.
Santander a reusit sa evite pierderile generate de criza americana a creditelor subprime in randul institutiilor bancare, acesta fiind unul dintre motivele de mandrie ale oficialilor bancii spaniole, care s-a axat mai mult pe operatiunile de retail bancar si evitand investitiile in instrumente financiare complexe. Santander a devenit astfel o oaza de stabilitate, reusind sa achizitioneze mai multe banci a caror valoare de piata s-a prabusit pe fondul crizei financiare.
In iulie anul trecut, Botin a aparut in fata a 500 de bancheri in cadrul unei gale organizate la Londra, reamintindu-le acestora ca "Santander se numara printre putinele banci care au ramas neatinse de turbulentele generate de prabusirea pietei instrumentelor financiare toxice".
Acum insa, procurorii anticoruptie spanioli verifica foarte atent legaturile dintre Santander, fondul de investitii Fairfield Greenwich Group si fondul administrat de Bernard Madoff, potrivit unor surse judiciare. Si asta in conditiile in care acestia vor sa afle motivul pentru care seful Santander si-a trimis unul dintre angajati pentru a se intalni cu Madoff la New York cu doar cateva saptamani inainte de izbucnirea scandalului. Aceste investigatii ar putea confirma sau nu posibilitatea ca banca spaniola sa fi fost avertizata cu privire la problemele intampinate de fondul derulat de Madoff inaintea descoperirii fraudei.
Pe piata din American Latina, clientii mexicani ai Santander au fost cel mai puternic loviti de prabusirea schemei lui Madoff, acestia inregistrand pierderi de 400 mil. dolari si fiind urmati de cei din Argentina si Brazilia, cu pierderi de 350, respectiv 300 mil. dolari.
 
Fundatia Ellie Wiesel isi investise toti banii in fondul lui Madoff
Fundatia lui Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru pace si care s-a nascut la Sighetu Marmatiei, a anuntat la sfarsitul anului trecut pierderi de 15,2 mil. dolari dupa ce a investit aproape toate activele pe care le detinea in fondul de investitii administrat de Bernard Madoff. Numele lui Ellie Wiesel, laureat al Premiului Nobel, a fost adaugat astfel pe lista zecilor de investitori care au raportat pana acum pierderi in urma investitiei neinspirate in cadrul jocului piramidal evaluate la 50 mld. dolari. "Suntem extrem de dezamagiti de faptul ca noi, impreuna cu alti investitori, am devenit victimele a ceea ce s-ar putea dovedi una dintre cele mai mari fraude din istorie", se arata intr-un comunicat al fundatiei. Multe organizatii caritabile evreiesti au investit banii in schema creata si derulata de Bernard Madoff, iar unele dintre acestea au fost nevoite sa-si inceteze activitatea dupa ce au pierdut toti banii. Ellie Wiesel, unul dintre supravietuitorii lagarelor de concentrare naziste, s-a nascut in 1928 la Sighetu Marmatiei. Dupa al Doilea Razboi Mondial, acesta a trait o perioada in Franta, iar din 1963 este cetatean american. Este autorul a peste 50 de carti, dintre care cea mai cunoscuta este Noaptea, o descriere a experientei din perioada in care a fost prizonier in lagarul de la Buchenwald. In 2006 numele acestuia a fost vehiculat ca potential candidat la presedintia statului Israel.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO