Business Internaţional

Cea mai mare frauda din istoria SUA

03.03.2005, 00:00 88

Un om de afaceri american, Walter Anderson, a fost arestat si acuzat de evaziunea fiscala a 340 de milioane de euro prin intermediul unor corporatii straine, scrie New York Times.


Conform declaratiei procurorilor federali, acesta este cel mai mare caz de evaziune fiscala din istoria Statelor Unite. Anderson s-a sustras de la plata a 158,5 milioane de euro taxe pe care le datora statului pentru perioada 1995-1999.


In anul 1998, Anderson, care are domiciliul la Washington, a raportat un venit total de 51.246 de euro, pentru care a platit taxe de doar 373 de euro. Mark Everson, de la Internal Revenue Service, spune ca Anderson a castigat in acel an cel putin 95 de milioane de euro, suma pe care nu a raportat-o.


In anul 2002 a fost emis un mandat de perchezitie pe numele sau, iar de atunci Walter Anderson a transferat colectia de arta si banii in Elvetia, departe de ochii reprezentantilor Fiscului si ai creditorilor.


Se pare ca Anderson si-a deschis o corporatie in Insulele Virgine in 1992 pentru a ascunde profitul obtinut in afacerile companiei de telecomunicatii pe care a fondat-o in anii 1980. Apoi si-a dezvoltat o intreaga retea de corporatii, inclusiv una in Panama inregistrata sub numele de Mark Roth, care au fost folosite ca paravan pentru trei companii de telecomunicatii si care i-au permis sa castige milioane de euro fara sa plateasca taxe.



In timp ce Anderson declara ca nu valoreaza mai mult de 3 milioane de euro, el ocupa functia de consultant la Constellation Services International, o companie care ascundea faptul ca Anderson era proprietarul altor corporatii, precum Gold & Appeal, banca despre care procurorii spun ca a jucat un rol central in evaziunea fiscala.



Pe site-ul sau web se spunea ca Gold & Appeal valoreaza peste 75,4 de milioane de euro si ca Anderson a vandut Esprit Telecom Group pentru 679 de milioane de euro in anul 1998. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO