Business Internaţional

Cehia a obtinut primul surplus comercial, dupa zece ani de deficit

27.01.2005, 00:00 36



Noiembrie 2004 a fost cea mai buna luna noiembrie din ultimii zece ani pentru Cehia, cel putin in ceea ce priveste comertul exterior, arata The Prague Post.



Cehia a inregistrat in noiembrie anul trecut primul excedent comercial din ultimii zece ani ca urmare a unei revigorari surprinzatoare a exporturilor.



Potrivit estimarilor analistilor economici, exporturile realizate de industria auto, care au avut cel mai important rol, vor continua sa aiba un impact favorabil asupra deficitului si in viitor.



Valoarea exporturilor a depasit-o pe cea a importurilor cu 5,2 mld. coroane cehesti (173 mil. euro) in noiembrie, potrivit datelor publicate de Biroul de Statistica a Cehiei (BSC). Analistii previzionau un deficit de 6 mld. coroane (200 mil. euro) cehesti pentru ca, de obicei, importurile explodau in aceasta perioada a anului, ca urmare a aprovizionarii retailerilor dinaintea Craciunului, explica Vladimir Pikora, director economic la Volksbank.



Incetinirea ritmului de crestere economica in tarile Uniunii Europene care reprezinta principalii parteneri comerciali ai Cehiei, si in special in Germania, era de asteptat sa fie inca un factor al adancirii deficitului comercial prin reducerea cererii la produsele cehesti, remarca si Marketa Sichtarova, director economic la Next Finance.



Insa nici unul dintre aceste lucruri nu s-a intamplat. Rata de crestere a importurilor pentru perioada de timp noiembrie 2003-noiembrie 2004 fusese prognozata la 28%, insa a atins doar 20,4%. Evolutia activitatilor de export a fost si mai remarcabila si - semnificativa - potrivit analistilor.



Exporturile s-au majorat cu 33,2% in 2004, fata de cresterea de doar 1,4% in 2003. Totusi, acestor cifre nu li se poate atasa o relevanta prea mare, stiut fiind faptul ca rata de crestere a exporturilor se caracterizeaza printr-o importanta fluctuatie anuala, sustine Pikora. In acest an, drept confirmare a acestei reguli, cresterea exporturilor a depasit asteptarile fiind principalul determinant al realizarii surplusului comercial.



Exporturile industrie auto au avut cea mai solida contributie la acest surplus, conform datelor BSC. Sectorul "masini si echipamente de transport", care include si sectorul auto si reprezinta 50% din exporturi, a inregistrat in negru 14,3 mld. coroane cehesti (475 mil. euro), in special datorita surplusului in comertul cu autovehicule de transport in comun.



In urmatorii ani se estimeaza ca industria auto va avea o influenta si mai puternica asupra balantei comerciale. De curand, au fost finalizate lucrarile de constructie la o uzina auto construita in orasul Kolin, de catre TPCA, un consortiu format din Toyota, Peugeot si Citroen.



"Odata cu inceperea productiei la uzina TPCA, se vor face simtite efecte semnificative si la nivelul exporturilor", considera David Marek, economist la Patria Finance.



Uzina este programata sa produca incepand cu luna februarie si sa lucreze la intreaga capacitate in 2006. 90% din productia obtinuta aici va fi destinata exportului. Productia anuala a fost estimata la 300.000 de autovehicule, spune Matej Matolin, purtatorul de cuvant al TPCA.



Ca termen de comparatie, cel mai mare exportator al tarii, Skoda Auto, a livrat la export 82% din cele 450.000 de automobile fabricate in 2003, ceea ce inseamna ca productia TPCA va spori considerabil exporturile acestui sector.



Majorarea exporturilor si scaderea deficitului comercial ar putea avea efecte asupra crearii de noi locuri de munca si asupra aprecierii coroanei, afirma Sichtarova. De intarirea coroanei vor beneficia consumatorii prin cresterea puterii de cumparare, dar ar putea dauna chiar elementului care a generat-o - exporturile - prin majorarea preturilor la produsele cehesti pentru export, cu influenta negativa asupra atractivitatii (avantajului competitiv) pe pietele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO