Business Internaţional

Cele 72 de ore de criză: ce măsuri au luat stâlpii puterii pentru a bloca o nouă epidemie a recesiunii

Cele 72 de ore de criză: ce măsuri au luat stâlpii puterii pentru a bloca o nouă epidemie a recesiunii

Autor: Radu Racu

11.08.2011, 12:06 1881

"Bancherii centrali au fost până acum unicul stâlp al puterii. Puterea politică nu a făcut decât să distrugă încrederea investitorilor în capacitatea de reacţie la criză a ţărilor", spune Stefan Schneider, economist-şef la Deutsche Bank.


Momentul zero al luptei împotriva unei posibile noi crize declanşate de retrogradarea ratingului Statelor Unite de către agenţia Standard&Poor's a fost întâlnirea liderilor G7 de pe data de 7 august, prin care bancherii centrali ale celor mai puternice economii s-au angajat să ia "toate măsurile necesare pentru a susţine stabilitatea financiară şi creşterea economică".


A doua zi, pe 8 august, Banca Centrală Europeană, cu sediul la Frankfurt, a extins programul de achiziţii de obligaţiuni - aflat într-o stare de pauză în precedentele 18 săptămâni - la titlurile emise de Spania şi Italia, după ce cele două ţări au început să aibă probleme tot mai mari în a se împrumuta pe pieţe din cauza îngrijorărilor privind datoriile. Italia, spre exemplu, are datorii de 1.600 de miliarde de euro, reprezentând 120% din PIB, fiind cea mai îndatorată economie din UE ca pondere în economie.


O zi mai târziu, Fed-ul american a ieşit public prin vocea preşedintelui Ben Bernanke şi a anunţat că menţine dobânda în intervalul 0-0,25% cel puţin până în vara anului 2013. Măsura era menită să refacă rănile de pe Wall Street, unde indicii au plonjat cu 6%. Fed a obţinut efectul scontat însă o zi mai tărziu pieţele sângerau din nou.


Tot pe 9 august, băncile centrale din Aglia şi Japonia au susţinut public intenţia de stimulare a economiilor prin noi măsuri financiare.


Ieri, pe 10 august, banca centrală a Elveţiei a anunţat că este pregătită să toarne franci în piaţă, pentru a stopa supraparecierea monedei naţionale, care afectează economia. Francul elveţian este unul dintre puţinele plasamente pe care investitorii le mai consideră sigure, în această perioadă de volatilitate ridicată pe pieţe, alături de aur. Drept urmare, interesul major pentru pentru această monedă a urcat cotaţiile la un record absolut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO