Business Internaţional

Cererea pentru aur a scazut cu 34%. Pretul bate orice record

20.11.2009, 00:00 14

Cererea de aur a scazut cu 34% in trimestrul trei in conditiilein care pretul ridicat al metalului pretios a afectat fluxurile deinvestitii si a dus la o reducere a achizitiilor de bijuterii pepiete importante ca India si Orientul Mijlociu, se arata intr-unraport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Totusi, in pofida reducerii cererii fizice, speculatiile pe aurprin intermediul contractelor futures si asteptarile privitoare lanoi achizitii de lingouri mentin preturile ridicate, arata RozannaWozniak, din cadrul WGC.

"In cea mai mare parte a anului trecut, achizitiile aveau uncaracter fizic. Acum, achizitiile par a fi mai degraba de naturafinanciara, realizate prin instrumente mai putin vizibile, cum arfi derivatele, contractele futures", a declarat Wozniak.

"In ceea ce priveste motivele pentru care se intampla acestlucru, am avut o serie de stiri pozitive din partea bancilorcentrale, cat si deprecierea dolarului american", a adaugat RozannaWozniak.

O achizitie de 200 de tone de aur de catre banca centrala aIndiei a generat o crestere puternica a preturilor la inceputullunii noiembrie. Preturile au atins un nivel record de peste 1.150de dolari pe uncie in aceasta saptamana.

Preturile ridicate au dus insa la o scadere a achizitiilor dinpartea consumatorilor, chiar in contextul in care marii investitorisi bancile centrale au cumparat aur pentru a-si diversificaportofoliile.

In India, cererea de bijuterii a scazut cu 42% pana la 111,6tone in trimestrul trei comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut, desi aceasta a depasit usor nivelurile extrem de scazuteinregistrate la inceputul anului.

In Orientul Mijlociu, achizitiile de bijuterii s-au redus cu 34%la 69 de tone.

In China, inclusiv Hong Kong si Taiwan, s-a inregistrat ocrestere de 10% a cererii totale, pana la 128,6 tone, in timp cecererea de bijuterii a avansat cu 7%.

Cererea de investitii pentru aur a scazut de asemenea de lanivelurile ridicate inregistrate in trimestrul trei al anuluitrecut.

Oferta totala de aur a inregistrat intre timp o scadere usoara,de 5%, in trimestrul trei, se arata in raportul WGC. Productiaminelor a crescut, insa vanzarile reduse operate de bancilecentrale, care au devenit cumparatori neti de aur in trimestrultrei, au afectat oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO