Business Internaţional

Cheltuielile cehilor cresc mai repede decat veniturile

26.02.2007, 19:01 13

In Republica Ceha, venitul mediu lunar pe membru de familie a inregistrat o crestere de 4,1 procente in termeni reali, pana la 9.545 de coroane cehe (338 de euro) in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, a anuntat Ministerul ceh al Muncii, conform Prague Daily Monitor.
In acelasi timp, familiile din Republica Ceha si-au sporit consumul, ritmul de crestere al cheltuielilor depasindu-l pe cel al cresterii veniturilor.
Familiile din Cehia aloca cea mai mare parte a cheltuielilor pe produse alimentare si pe intretinerea caselor, cheltuielile pentru intretinerea caminelor fiind egale sau depasindu-le cateodata pe cele realizate pentru produse alimentare.
Cheltuielile pe intretinerea caminelor, cele legate de sanatate, cheltuielile pe servicii postale si de telecomunicatii, alte bunuri si servicii, cat si investitiile au inregistrat o crestere, in timp ce cheltuielile pe produse alimentare, transport, recreere, produse vestimentare, incaltaminte si restaurante au fost in scadere. Volumul total al imprumuturilor acordate de banci a crescut cu o treime pana la o valoare record de 493 miliarde de coroane (17,46 miliarde de euro) in Republica Ceha. Creditele ipotecare si cele pentru consum au inregistrat cel mai rapid ritm de crestere.
Volumul total al salariilor platite in trimestrul al treilea al anului trecut a atins o valoare de 668,2 miliarde de coroane (23,66 miliarde de euro), reprezentand o crestere de 7,6% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior.
Pensia medie a avansat cu 5,8 procente in termeni nominali (crescand cu 444 coroane, pana la 8.165 coroane, adica 289 euro), cresterea fiind de 1,7% in termeni reali.
Ajutoarele sociale au crescut cu 2,4 procente in termeni reali.
Numarul familiilor care au necesitat astfel de ajutoare a scazut cu 27.000.
Volumul beneficiilor legate de somaj a crescut cu 1,7 procente in termeni reali. Beneficiul mediu a avansat cu 6,2% pana la 4.450 coroane (157 euro), iar puterea sa de cumparare a fost cu 3,3 procente mai mare comparativ cu trimestrul al treilea al anului 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO