Business Internaţional

China ceartă SUA pentru comportamentul iresponsabil pe tema pragului de îndatorare

China ceartă SUA pentru comportamentul iresponsabil pe tema pragului de îndatorare

Guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan. Foto AFP

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

04.08.2011, 00:05 1083

China, cel mai mare creditor străin al Statelor Unite, s-aalăturat Rusiei în a-i critica pe politicienii americani pentruincapacitatea de a ţine sub control datoriile ţării, scrieBloomberg.

Guvernatorul Băncii Populare a Chinei, Zhou Xiaochuan, adeclarat că banca centrală chineză va monitoriza eforturileStatelor Unite de a soluţiona problema datoriei, iar agenţia deştiri de stat Xinhua a criticat dur politica pe marginea prăpastieia politicienilor americani. Cu două zile în urmă, primul-ministrurus Vladimir Putin declarase că într-un fel, Statele Unite sunt un"parazit" pe spatele economiei mondiale.

Statele Unite au pus capăt disputei politice pe tema ridicăriipragului datoriei în ultima clipă, chiar la termenul limită de 2august, atunci când Senatul a votat favo­rabil planul de reducere adeficitului şi majorării plafonului de înda­torare cu până la 2.400mld. dolari, iar preşedintele Barack Obama l-a avizat.

"În cazul Chinei, este vorba mai mult de un sentiment defrustrare", a declarat Brian Jackson, analist în cadrul Royal Bankof Canada din Hong Kong.

"China realizează faptul că nu au alte opţiuni decât să cumpereîn continuare titluri de trezorerie americane."

În mai China deţinea titluri americane de trezorerie de 1.160mld. dolari. Ţara a acumulat deţinerile ca metodă de menţinere laun nivel scăzut a valorii monedei sale. Temerile legate de situaţiadin Statele Unite nu au afectat cererea mondială de titluriamericane de trezorerie.

Banca centrală chineză salută legislaţia adoptată în aceastăsăptămână în Statele Unite şi va monitoriza "îndeaproape"imple­men­tarea acesteia, a declarat gu­vernatorul BănciiPopulare.

"China speră că administraţia americană şi Congresul vor luamăsuri responsabile pentru a rezolva problema datoriei", a declaratZhou. El a subliniat rolul titlurilor americane de trezorerie de lanivel mondial, spunând că orice "fluctuaţii importante şinesi­guranţă" de pe piaţa titlurilor ar submina stabilitateafinanciară şi sta în calea redresării economice la nivelmondial.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO