Business Internaţional

China descopera proprietatea privata

16.03.2004, 00:00 61



Parlamentul chinez a aprobat o serie de modificari radicale ale Constitutiei, modificari ce vor sustine protejarea proprietatii private pentru prima data de la revolutia din 1949, anunta BBC.



Modificarile au fost aprobate in ultima zi a intrunirii anuale a Congresului Popular National ce a avut loc in Beijing.



Amendarea coonstitutiei din 1982 a fost aprobata cu 2.863 de voturi pentru, 10 impotriva si 17 abtineri.



Premierul chinez Wen Jiabao a declarat: "Aceste schimbari privind constitutia sunt de o importanta cruciala pentru dezvoltarea Chinei". El a avertizat in acelasi timp ca economia chineza se afla la un punct de rascruce, si ca sistemul de guvernare a tarii va trebui adaptat la procesul de tranzitie catre o economie capitalista.



"Fara a inregistra succes in ceea ce priveste procesul de restructurare politica, reformele economice din China nu vor avea nici un efect," a declarat permierul in cadrul unei conferinte de presa organizate la incheierea intrunirii.



Prim ministrul a admis ca transformarea economiei chineze se va dovedi a fi o sarcina la fel de dificila ca si combaterea epidemiei SARS de anul trecut, adaugand ca nu pot fi admise nici un fel de greseli.



Intreprinzatorii si oamenii de afaceri chinezi au facut lobby pentru includerea acestei modificari privind protectia proprietatii private.



Acest amendament este menit a-i opri pe oficialii de stat de la rechizitionarea proprietatilor private.



Parlamentul a votat in acelasi timp pentru includerea, pentru prima data, a unui amendament ce mentioneaza protectia drepturilor omului. Astfel, in amendament se spune: "Statul respecta si protejeaza drepturile omului".



Desi aceasta este prima referinta la drepturile omului inclusa in cadrul Constitutiei chineze, analistii spun ca mentiune atat de scurta este ambigua si, in plu, nu face nici un fel de referire la libertatea de natura politica.



Intrebat in legatura cu represaliile armate din 1989 impotriva studentilor ce protestau in Piata Tiananmen, primul ministru a aparat decizia guvernului de a pune capat protestelor. Acesta a declarat ca stabilitatea sociala si unitatea partidului sunt mai presus de orice.



In decursul intrunirii din acest an a Congresului, accentul s-a pus in special pe masurile ce ar trebui luate in sensul sprijinirii sectorului agriculturii. Multi delegati au recunoscut ca stabilitatea nationala ar putea fi amenintata in cazul in care nu vor fi imbunatatite standardele de viata ale celor din mediul rural.





Vanzarile sectorului de retail si investitiile straine, in crestere



Vanzarile sectorului chinez de retail au crescut cu 10,5% in perioada ianuarie-februarie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Volumul investitiilor venite din strainatate a crescut pe fondul intensificarii activitatii in domeniul supermarketurilor, showroom-urilor automobilistice si al restaurantelor, conform Bloomberg News.



Ritmul de crestere a fost comparativ cu cel inregistrat in luna decembrie, cand a fost raportata cea mai mare rata de crestere din ultimii 2 ani si jumatate, de 10,9%, a declarat biroul de statistica chinez pe site-ul sau. volumul investitiilor straine a crescut cu 10% pana la 8,3 miliarde de dolari.



Cresterea cheltuielilor consumatorilor determina companii cum ar fi McDonald's Corp, cel mai mare lant de restaurante fast-food din lume, si Ito-Yokado Co., cel mai mare retailer al Japoniei, sa-si extinda operatiunile in China. Premierul chinez a declarat in aceasta luna ca va facilita acordarea de credite de consum pentru a sustine cresterea economica, reducand in acelasi timp investitiile efectuate in industrii ce inregistreaza un surplus de capacitate.



"Cresterea sectorului de consum va compensa insa cu greu ritmul lent al investitiilor," a declarat Song Guoxiang, economist in cadrul China Galaxy Securities Co. din Beijing.



Volumul creditelor acordate consumatorilor a crescut cu 61 miliarde de dolari anul trecut, o crestere de 38% fata de anul 2002, in contextul in care banca centrala si-a mentinut principala rata a dobanzii la cel mai scazut nivel din ultimii cel putin 12 ani. Ritmul cresterii economice va scadea probabil pana la 8,5% in acest trimestru, de la 9,9% in ultimele trei luni ale anului 2003, conform previziunilor ministerului chinez al comertului.



Vanzarile de automobile au crescut cu 60% in perioada ianuarie-februarie, in timp ce vanzarile de echipament pentru telecomunicatii au inregistrat o crestere de 61%, conform biroului de statistica. Cheltuielile consumatorilor vor creste cu 11% in acest trimestru, anticipeaza guvernul.



Cheltuielile efectuate de rezidentii mediului rural ar putea creste in lunile urmatoare, in contextul in care guvernul chinez incearca sa majoreze veniturile celor 800 milioane de cetateni ce locuiesc in mediul rural. Aceasta masura ar putea avea un impact redus in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine.



Totusi, foarte multi chinezi isi permit articole de lux. China are 210.000 de milionari in dolari americani, conform Cap Gemini Ernst & Young's 2003 World Wealth Report, citat de Bloomberg News.





Criza energetica



In ciuda cresterii economice inregistrate, a capacitatii sectorului sau de productie si a potentialului sau de a deveni o mare putere, tara cu cel mai mare numar de locuitori din lume depune mari eforturi in sensul depasirii unei crize de electricitate.



Cum si de unde va obtine China energia de care are nevoie pentru a-si sustine cresterea economica? Si in ce masura va fi afectat mediul? Acestea sunt cele mai arzatoare intrebari la care incearca sa gaseasca raspuns industria internationala a energiei.



Dezvoltarea Chinei a dat deja peste cap pietele de marfuri, tara devenind un mare consumator de energie si materii prime. Anul trecut, importurile de petrol ale Chinei au crescut cu aproape o treime. In aceasta tara s-au construit atat de multe automobile, fabrici, aeroporturi si cladiri, incat China a depasit Statele Unite, devenind cel mai mare importator de ote din lume, conform Iron and Steel Statistics Bureau, citat de Herald Tribune. Consumul de energie a crescut astfel cu 15%, iar necesarul actual de energie al Chinei este modest comparativ cu estimarile privitoare la viitor. Astfel, necesarul de energie al tarii este asteptat sa se dubleze pana in anul 2020.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO