Business Internaţional

China devine al doilea mare consumator de titei

22.01.2004, 00:00 22



Economia Chinei, caracterizata de un ritm foarte alert de dezvoltare, a depasit-o pe cea a Japoniei, devenind al doilea mare consumator de titei din lume dupa Statele Unite , conform International Energy Agency (IEA) si guvernului chinez.



Conform ultimelor estimari IEA, China a consumat 5,46 milioane de barili pe zi anul trecut, comparativ cu cele 5,43 milioane de barili consumati de Japonia pe zi. In ultimul trimestru al anului 2003, China a reprezentat "principalul generator de crestere a cererii globale de petrol", conform IEA.



Statele Unite raman de departe cel mai mare consumator de petrol din lume, cu un consum de peste 20 milioane de barili pe zi. Cresterea consumului de petrol al Chinei este asteptata sa continue in acest an, intr-un context in care OPEC nu-si poate majora productia de petrol, iar rezervele comerciale de petrol ale Statelor Unite inregistreaza cel mai scazut nivel din anul 1975, creand conditii dificile pe piata globala.



Contractele futures de referinta la titei au atins valoarea de 35,95 de dolari pe baril luni, cel mai ridicat nivel inregistrat din momentul in care trupele americane au invadat Iraqul anul trecut in martie.



Ultimele cifre scot in evidenta cererea ridicata de resurse naturale a Chinei, resurse de care aceasta are nevoie pentru a-si sustine revolutia industriala. Recent, China a anuntat o rata a cresterii economice de 9,9% pe trimestrul patru al anului 2003, cresterea pe intregul an atingand 9,1%.



Cifrele confirma in acelasi timp faptul ca, spre dezamagirea partidului comunist aflat la putere, economia Chinei devine din ce in ce mai dependenta de importurile de energie, in special de cele provenind din Orientul Mijlociu. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO