Business Internaţional

China îşi lasă moneda să se aprecieze, dar nu se ştie când

20.06.2010, 23:33 64

China a anunţat că va spori flexibilitatea ratei de schimbvalutar, situaţie care ar putea duce la o apreciere treptată ayuanului faţă de dolar, după doi ani în care cursul a rămas aproapenemodificat, scrie cotidianul Financial Times.

La numai o zi după anunţ însă, oficialii chinezi au precizat căplănuiesc să menţină moneda "stabilă" şi că nu au în vedere oreevaluare imediată.

Banca centrală a Chinei consideră că nu există fundamente pentruo apreciere masivă a monedei pe fondul scăderii puternice aexcedentului de cont curent - diferenţa dintre valoareaexporturilor şi cea a importurilor - din ultimul an.

Decizia vine cu numai o săptămână înainte de summit-ul G20 de laToronto, unde subiectul aprecierii monedei chineze urmează să fieunul dintre cele mai dezbătute. Afirmaţiile Beijingului nu au rămasfără ecou la nivel internaţional, preşedintele american BarackObama declarând că "decizia Chinei de a spori flexibilitateacursului de schimb este un pas important care va ajuta laredresarea economică şi va contribui la reducerea dezechilibreloreconomiei mondiale." Şi Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI,consideră că revenirea la regimul monetar liber estebinevenită.

Doar un balon de săpun?

Unii analişti sunt de părere că orice apreciere a yuanului va fimodestă şi nu va reuşi să îi convingă pe criticii care cer oapreciere agresivă. "Există pericolul ca luni dimineaţă toată lumeasă fie exuberantă, ca mai târziu să fie dezamăgită. Există unapetit redus pentru apreciere, aşa că pe termen scurt bancacentrală va duce o politică conservatoare", a declarat StephenGreen, economist în cadrul Standard Chartered. "Drept rezultatrelaţia SUA-China va fi în continuare tensionată."

China a avut un regim monetar fix prin care îşi lega moneda dedolar până în 2005, când a adoptat o politică flexibilă a ratei deschimb datorită căreia yuanul s-a apreciat cu 21% faţă de dolar. Dela mijlocul lui 2008 însă, moneda a fost legată de dolar la un cursde circa 6,83 yuani.

Deşi din 2005 rata de schimb se stabileşte în funcţie de un coşvalutar, principala referinţă a rămas dolarul. Banca centralăstabileşte zilnic un curs faţă de dolar, iar acesta poate variaîntr-o bandă de plus sau minus 0,5%. Prin intervenţiile pe piaţăvalutară menite să ţină moneda la valoarea dorită, banca centrală astrâns 2.400 de miliarde de dolari, una dintre cele mai ridicaterezerve valutare din lume.

Critici de la FMI

Decizia Beijingului este un "pas mic" în faţă, iar moneda Chineirămâne puternic subevaluată, este de părere directorul adjunct alFondului Monetar Internaţional. "China arată că vrea să se întoarcăla politica monetară existentă înainte de criză", a declarat JohnLipsky. "Este doar o mică parte din măsurile ce trebuie luate."

China s-a aflat sub presiune pe scena politică internaţionalăunde mai multe voci susţin că yuanul este ţinut în mod artificialla o valoare redusă pentru a ajuta exportatorii ţări, îndetrimentul competitorilor străini.

În aprilie, Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane,a amânat lansarea unui raport care ar fi putut acuza China demanipulare a monedei în încercarea de a da Beijingului mai multtimp pentru a-şi reforma politica monetară fără a exista impresiacă face acest lucru din cauza presiunilor externe.

Apreciere masivă faţă de euro

Aprecierea yuanului faţă de dolar s-ar putea ridica la 1,9% înacest an, în condiţiile în care deprecierea puternică a euro îiafectează pe exportatori, conform unui sondaj realizat deBloomberg.

Cursul ar putea ajunge la 6,7 yuani pentru un dolar până pe 31decembrie, conform mediei estimărilor realizate de 14economişti.

Aprecierea de 16,5% a yuanului faţă de euro erodează câştigurilerealizate de exportatori în Uniunea Europeană, cea mai importantăpiaţă de export a Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO