Business Internaţional

China pozează în salvatorul Europei pentru a câştiga influenţă

China pozează în salvatorul Europei pentru a câştiga influenţă

Autor: Gabriel Razi

04.11.2010, 23:56 20

Vizita premierului chinez Wen Jiabao de la Atena a fost însoţităde un val de promisiuni investi­ţionale în valoare de câtevamiliarde de dolari. "Suntem norocoşi că primim susţinere din parteaprietenilor noştri chinezi", declara Harris Pamboukis, ministru înexecutivul condus de George Papandreou.

Intenţiile chinezilor sunt însă mult mai profunde decât lasăaceştia să se întrevadă. Grecia reprezintă un cap de pod înpolitica acestora de a îşi extinde influenţa în Europa prinachiziţia de active la preţuri reduse în ţările europene afectatede criză, scrie The New York Times.
Analiştii consideră că politica Chinei urmăreşte dezvoltareapropriilor companii, dar şi câştigarea unei influenţe sporite încercurile puterii de la Bruxelles sau Berlin.
Carl Weinberg, economist-şef în cadrul grupului de analiză aeconomiei mondiale High Frequency Economics, susţine că"au­torităţile de la Beijing dau semne că vor să aibă un cuvânt despus în politica europeană".

Criza financiară a permis ţărilor care deţin lichidităţi săinvestească în Europa. Cu toate că statul chinez a preluatiniţiativa, şi fondurile de investiţii sau statele din OrientulMijlociu, cum ar fi Quatarul, caută chilipiruri pe bătrânulcontinent.
Beijingul a susţinut statele europene puternic afectate de crizăprin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale. Totodată a demaratinvestiţii în porturi, în infrastructura rutieră şi în diverseindustrii ale ţărilor din extremitatea de sud-est acontinentului.
Francois Godement, oficial european responsabil de politicaexternă, consideră că "dragonul asiatic" se extinde în Europa înacelaşi fel ca în Africa, cu menţiunea că în cazul bătrânuluicontinent intrarea se face prin periferii.

Premierul Wen Jiabao a ţinut să reamin­tească în recentul săuturneu european că statul chinez a fost alături de Grecia, Spania,Italia şi alte ţări în cele mai delicate momente economice prinachiziţii de titluri de stat atunci când toţi investitorii setemeau să facă astfel de mişcări.
China şi-a arătat disponibilitatea pentru a cumpăra obligaţiuni destat greceşti, odată ce Atena va emite astfel de titluri, după ce,în prealabil, a finanţat datoria Spaniei cu 625 de milioane dedolari. Pentru Beijing, astfel de mutări reprezintă doar odiversificare pentru o mică parte a rezervelor sale valutare,evaluate la 2.300 de miliarde de dolari.
Premierul chinez a adăugat că s-a semnat un acord cu armatoriigreci pentru o linie de credit de 4,5 miliarde de dolari ce va fifolosită pentru achiziţionarea de vase produse de companii dinChina. Un alt proiect sino-elen include un proiect evaluat la 5miliarde de dolari, ce îşi propune să transforme Atena într-unuldintre cele mai mari porturi ale continentului.

Investiţiile în Italia ţintesc extinderea portului din Napoli, şianexarea unui terminal gigant aeroportului din Roma pentru a facefaţă cu brio fluxului comercial intens dinspre China.
În viitorul apropiat, autorităţile de la Beijing, urmează să seimplice în dezvoltarea unor proiecte importante pentru extindereareţelei de transport europene, cum ar fi construcţia de linii decale ferată între Germania şi Macedonia sau construcţia uneiautostrăzi care urmează să traverseze Europa, plecând din Germaniaşi oprindu-se în Turcia.
Jens Bastian, economist la Fundaţia Elenă pentru Politică Externă,spune că "Europei îi lipseşte o reţea de transport care să legeEuropa de Vest de cea de Est. În această zonă caută oportunităţiChina".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO