Business Internaţional

China si India isi curteaza una alteia afacerile de succes

17.11.2005, 20:43 25

Pentru o lunga perioada de timp, ascensiunea rapida a Chinei si Indiei s-a bazat pe afacerile pe care acestea le derulau cu tarile dezvoltate, ceea ce de multe ori presupunea "rapirea" unor business-uri de succes de la acestea, scrie International Herald Tribune.

In prezent companiile acestor tari, cele mai mari economii emergente ale lumii, isi intensifica eforturile de identificare a oportunitatilor de afaceri in pietele celeilalte. Astfel ca, in ultimele luni, unul cate unul, gigantii de aici si-au anuntat planuri ambitioase de expansiune pe teritoriul vecin. Comertul dintre cele doua a inregistrat o rata impresionanta de crestere, atingand 13,6 miliarde de dolari (11,58 miliarde de euro) anul trecut, de sapte ori nivelul inregistrat in 1998.

Noua tendinta a acestor companii a fost determinata de unele lipsuri in anumite sectoare strategice, compensate de atuurile de care beneficiaza cealalta. China mizeaza mai mult pe activitatea productiva, in timp ce India se axeaza pe sectorul serviciilor. Cel mai bine se observa acest trend in tehnologia informatiei, unde India este perceputa drept un lider global, in timp China incearca sa recupereze din decalaj.

Infosys Technologies, un jucator important din domeniul serviciilor de software, spre exemplu, si-a anuntat recent intentia de a investi 65 de milioane de dolari (55,38 milioane de euro) pentru a-si extinde afacerile in China, unde va angaja 2.000 de experti in informatica in urmatorii doi ani.

"Intentionam sa folosim China pe post de centru de dezvoltare mondial, asa cum de altfel facem in India", a declarat Saikumar Shamanna, directorul departamentului de resurse umane din cadrul Infosys pentru China, care a adaugat ca grupul pe care il reprezinta doreste incheierea de parteneriate cu corporatiile multinationale din China.

"In prezent, optiunile pe care oamenii de aici le au sunt atat de variate incat a angaja o persoana a devenit mai degraba o problema de cine e dispus sa dea mai mult. Cand analizezi numarul mare de ingineri care termina cursurile universitatilor din China, iti poti da seama ce loc atractiv devine aceasta tara pentru noi", a spus acesta.

Sectorul tehnologiei informatiei creste atat de repede incat salariile in anumite zone se majoreaza cu 25 de procente anual, iar absolventii celor mai bune scoli sunt din ce in ce mai greu de gasit.

China beneficiaza de 400.000 de noi ingineri anual, iar ascensiunea companiilor indiene in China are ca scop atragerea acestora.

Infosys, cu sediul chiar in capitala industriei de profil a Chinei, Bangalore, a devenit dintr-o obscura companie una din cele mai mari 10 grupuri de outsourcing ale lumii, in principal datorita furnizarii de servicii de software corporatiilor americane precum si celor din Vest.

Penetrarea pietei din China a fost determinata de miscarile similare facute de alte grupuri indiene specializate in outsourcing, ca Tata Consultancy Services, Wipro si Satyam Computer Services. La inceputul acestui an, Satyam si-a anuntat intentiile de a construi un campus in Beijing. O alta companie indiana, NIIT, si-a facut simtita recent prezenta in China, prin crearea a peste 125 de centre de-a lungul tarii, unde sustine cursuri de programare.

De cealalta parte, interesul Chinei de explorare a pietei indiene este alimentat de gigantii corporatisti, precum Huawei Technologies, un producator din domeniu, concurent al Cisco Systems.

"Din moment ce nu suntem altceva decat o companie ale carei afaceri se bazeaza in special pe globalizare, am simtit ca trebuie sa fim in India", a declarat Huang Ji, directorul executiv responsabil cu operatiunile din India ale Huawei, care a angajat recent 700 de experti in software din Bangalore.

"In ultimii ani, companiile din China au dezvoltat mai multe studii la scara redusa, insa lucrurile nu sunt atat de dezvoltate. In India, multe companii au atins deja un stadiu de dezvoltare avansat si am dori sa invatam de la ei", a adaugat el.

In China, guvernul mai joaca inca un rol important in aceste companii, iar pe masura ce valoarea sectorului de servicii informatice creste, oficialii chinezi, au tatonat terenul din India in cautarea de oportunitati de investitii aici. Unul dintre ei, Infosys, a acceptat recent 100 de interni chinezi la un campus pe care acesta il detine in orasul indian Mysore.

Provincia Jiangsu si-a facut cunoscute recent intentiile de a recruta 400 de informaticieni indieni pentru a-si dinamiza sectorul de tehnologie al informatiei.

Dupa un inceput modest in China in 2003, Infosys a umplut rapid trei cladiri de birouri in Pudong, fiind impulsionata astfel sa construiasca un nou campus acolo, si un al doilea centru ca marime din vecinatatea Hangzhou, care beneficiaza deja de o reputatie solida in domeniul tehnologiei informatiei.

Daca faci acum o vizita companiei, poti observa cum mare parte din noii angajati, majoritatea absolventi ai celor mai bune universitati din China, urmeaza un training in limba engleza tinut de un profesor de la Infosys, adus special din Bangalore.

Pentru moment, companiile indiene experimenteaza senzatiile tari ale investitiilor in alte tari.

Cu toate acestea, o incercare tot mai ramane pentru ele, si anume cum sa patrunda pe piata chineza, unde outsourcing-ul este mai putin dezvoltat decat in marile economii si unde se prefera inca lucrul cu partenerii traditionali.

Bunurile produse in China au devenit omniprezente pe piata indiana, diminuand preturile la multe produse si aducand la faliment multi producatori locali. Viitorul relatiilor economice dintre cele doua tari va depinde in mare parte de gradul de deschidere al chinezilor.

"Companiile de aici nu sunt obisnuite cu outsourcing-ul", a declarat James Lin, directorul executiv al Infosys China. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO