Business Internaţional

China vrea să stimuleze creditarea şi creşterea economică prin reducerea rezervele minime obligatorii pentru prima dată din 2008

Autor: Vlad Popescu

30.11.2011, 14:20 268

Banca centrală a Chinei a redus miercuri rezervele minime obligatorii pentru prima dată din 2008, pentru a stimula creditarea şi creşterea economică, în contextul crizei datoriilor de stat din zona euro, care ar putea afecta exporturile asiatice, transmite Bloomberg.

Rezervele minme obligatorii vor scădea începând de pe 5 decembrie cu 50 puncte de bază (0,5 puncte procentuale), potrivit unui comunicat al Băncii Populare a Chinei.

Astfel, rata scade de la 21,5% la 20% pentru cele mai mari bănci din sistem, potrivit raportărilor anterioare ale instituţiei.

O campanie a guvernului de la Beijing împotriva speculei imobiliare a accentuat riscurile de încetinire a creşterii economice. Exporturile Chinei au înregistrat în octombrie cea mai slabă creştere din ultimii doi ani, iar inflaţia a coborât la 5,5%, cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat luna trecută că guvernul va ajusta cu atenţie politica economică, după necesităţi, pentru a susţine creşterea economică păstrând în acelaşi timp restricţiile de pe piaţa imobiliară.

Economia chineză a crescut cu 9,1% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai slab rezultat din ultimii doi ani.

Bursele europene au revenit în urcare după anunţul băncii centrale a Chinei, recuperând pierderile din prima parte a şedinţei de miercuri.

Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante acţiuni europene a urcat cu 0,3% până la ora 11:08 GMT (13:08 ora României), însă este în scădere cu 4,5% pe ansamblul lunii noiembrie, pe fondul răspândirii crizei datoriilor de stat către cele mai mari economii din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO