Business Internaţional

Chinezii au făcut o pasiune pentru aur

Chinezii au făcut o pasiune pentru aur

Autor: Livadariu Andreea

07.03.2011, 23:52 21

Chinezii au un apetit ridicat pentru aur, ceea ce ar putea faceca India să piardă statutul de cel mai important consumator de aurdin lume, scrie The Wall Street Journal.

Cererea de aur din China aproape s-a triplat în ultimii zeceani, ajungând la 600 de tone metrice pe an, potrivit datelorestimate de Consiliul Mondial al Aurului (CMA). În 2010, cererea delingouri şi monede din aur din China a crescut cu 70%, până lacantitatea de 180 de tone, a cărei valoare este estimată la 7miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro), potrivit lui AlbertCheng, director pentru Orientul Indepărtat în cadrul CMA. Astfel,China a fost anul trecut "cea mai puternică piaţă în ceea cepriveşte cererea de investiţii" în aur, potrivit lui Cheng.Totodată, cererea din China pentru bijuteriile din aur a atins unrecord de 400 de tone.

Potrivit raportului CMA, cererea de aur pentru consumul intern acrescut în 2010 cu 27%, la 579,5 tone, iar cererea pentru întreagaregiune chineză care cuprinde şi provinciile Hong Kong şi Taiwan, acrescut cu 29% până la 607,1 tone, în timp ce India, cel mai mareconsumator la nivel mondial, a înregistrat în 2010 o creştere acererii de aur cu 66%, la 963,1 tone.

China a produs în anul 2010 o cantitate record de aur, de 340,9tone, în creştere cu 8,6%, potrivit Asociaţiei Chineze a aurului.

CMA a precizat că anul 2010 a reprezentat al zecelea anconsecutiv de creştere a cererii de aur şi a estimat o păstrare acererii masive de aur şi pentru acest an, chiar dacă aceasta vascădea uşor faţă de anul precedent. Între timp, cererea de aur dinChina s-ar putea dubla în mai puţin de zece ani, potrivit luiAlbert Cheng, adăugând că "creşterea cererii pentru investiţii pecare o observăm în China reprezintă consecinţa internaţionalizăriiyuanului."

Volumul de investiţii în aur din anul 2011 ar putea creşte cu40-50%, concomitent cu o creştere a cererii pentru bijuteriile dinaur, de 8-10%, este de părere Wang Lixin, director al CMA China,care a pus creşterea cererii de aur cu 84% în ultimul trimestru din2010 pe seama temerilor privind valorile ridicate aleinflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO