Business Internaţional

Chinezii fac primul pas pentru deschiderea sistemului bancar

01.06.2004, 00:00 18

Fondul american de investitii Newbridge Capital si Shenzhen Development Bank au lasat in urma ani intregi de dispute juridice, dupa ce firma din Statele Unite a semnat un acord de achizitionare a unui pachet de 18% din actiunile bancii chineze.
Newbridge Capital devine astfel primul grup occidental ce detine controlul asupra unei banci chineze, relateaza Financial Times.
In cadrul unei declaratii, SDB anunta ca membrii consiliului sau director au incheiat un acord de vanzare a unui numar de 348,1 milioane de actiuni, adica un pachet de 17,89% din actiunile sale, firmei Newbridge. Newbridge a devenit cel mai mare actionar al bancii chineze si primul grup occidental ce a preluat controlul asupra unei banci a Chinei.
Actiunile scoase la vanzare sunt in prezent detinute de mai multe divizii ale guvernului din Shenzhen, care si-a intensificat anul acesta eforturile de vanzare a pachetelor pe care le detine in cadrul unor companii de stat.
Tranzactia a fost interpretata drept un semnal privind disponibilitatea Chinei de a-si deschide sistemul financiar in fata investitorilor straini.
Din momentul in care China a aderat la Organizatia Mondiala a Comertului, bancile chineze au fost incurajate sa atraga capital strain. O divizie a Citigroup a achizitionat un pachet de 5% in cadrul Shanghai Pudong Development Bank, HSBC Holdings a cumparat 8% din Bank of Shanghai, iar Standard Chartered a achizitionat 0,4% din filiala din Hong Kong a Bnk of China.
Totusi, nici unei institutii straine nu i s-a permis sa detina un pachet mai mare de 10% din actiunile unei banci chineze pana in momentul aparitiei firmei private americane Newbridge.
Tranzactia reprezinta de asemenea o turnura noua in ceea ce priveste relatiile tensionate ce au existat intre cele doua banci in ultimii doi ani.
Newbridge a incercat pentru prima data sa preia controlul asupra SDB in octombrie 2002, insa negocierile au fost intrerupte in mai 2003, in momentul in care banca chineza a anuntat ca nu va da curs acordului prin care urma sa permita firmei americane sa preia 20% din actiunile sale.
Newbridge a lansat mai apoi o actiune in instanta, in Statele Unite, acuzand Chinatrust Commercial Bank din Taiwan de a fi intervenit in cursul negocierilor, dorind sa achizitioneze ea insasi un pachet de actiuni in cadrul bancii chineze. In cele din urma, Chinatrust Commercial Bank a recunoscut faptul ca a purtat discutii in acest sens cu banca chineza.
Odata cu incheierea acestei tranzactii cu SDB, firma americana pare hotarata sa-si duca la bun sfarsit planurile cu privire la China. Newbridge detine deja 4,8% din Minsheng Bank, prima banca privata a Chinei.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO