Business Internaţional

Chinezii se oferă să ajute Europa să treacă de criza datoriilor

Autor: Gabriel Razi

21.12.2010, 23:51 21

Euro s-a apreciat după ce investitorii au spe­culat că drepturmare a acestui anunţ, chinezii vor investi mai mult în Europa,dar creşterea s-a inversat după ce agenţia americană de ratingMoody's a anunţat că a pus ratingul Portugaliei sub su­pra­ve­gherecu posibilitatea de a-l reduce pe viitor cu două trepte. Agenţiilede rating americane au fost acuzate voalat de către oficialiieuropeni că exacerbează criza din Europa prin scăderea ratingurilorcelor mai slabe ţări de pe continent.

Euro a scăzut de la 1,32 dolari la 1,3134 dolari pe o piaţă cu oactivitate redusă din cauza apropierii vacanţei de sărbători, ceeace face ca orice variaţie să fie mai mare, notează The Wall StreetJournal.

"Reafirmarea susţinerii din partea chinezilor este un cadoufrumos de Crăciun pentru euro dacă su­por­tul primit de la asiaticiva continua şi anul viitor", crede Kurt Magnus, directorul executival Nomura Holdings.

Vor să vină în Europa cu investiţii

Vicepremierul chinez Wang Qishan şi-a ma­ni­festat intenţia caîn viitorul apropiat relaţiile co­merciale bilaterale dintre Chinaşi Uniunea Euro­peană să se intensifice prin demararea mai multorproiecte de investiţii majore mai ales în infrastructură, aviaţiesau energie regenerabilă.

"Statele membre ale UE au făcut paşi importanţi pentru a stopacriza. Noi sperăm că aceste măsuri vor avea rezultate şi vor ducela o recuperare sustenabilă a economiilor europene", spunevicepremierul Wang Qishan.

Uniunea Europeană este principalul partener co­mercial alChinei, iar statul asiatic este la rândul lui a doua piaţă deexport pentru produsele europene. În pri­mele 11 luni ale acestuian, relaţiile comerciale dintre China şi Europa s-au intensificatcu 33%, cres­când de la 433 de miliarde de dolari (329 mld. euro)până la 575 de miliarde de dolari (437 miliarde de euro).

Liderii chinezi, care beneficiază de confortul rezervelor destat evaluate la 2.650 de miliarde de dolari, au ţinut săreamintească în mai multe rânduri pe parcursul acestui an că statulchinez este alături de partenerii europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO