Business Internaţional

Citigroup incepe divizarea, dupa esecul strategiei de "supermarket financiar"

14.01.2009, 16:32 32

Aflati atat sub presiunea Washingtonului, cat si sub cea a Wall Street-ului, oficialii Citigroup intentioneaza sa sparga colosul financiar in doua companii, spun surse din interiorul bancii citate de presa internationala. O asemenea actiune ar insemna un proces diametral opus celui de acum un deceniu, cand Citigroup a luat nastere prin fuziunea dintre Citicorp si Travelers Group.

Compania, care initial intentiona sa vanda mai multe divizii in urmatorii ani, a schimbat directia in conditiile care incearca sa diminueze viitoarele pierderi, prognozate pe fondul unei inrautatiri continue a climatului economic. Dincolo de cedarea controlului asupra diviziei de brokeraj catre Morgan Stanley, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, ia in calcul vanzarea diviziei de credite de consum CitiFinancal si renuntarea la divizia nipona Nikko Asset Management.
In aceste conditii, sub administrarea bancii ar putea ramane sucursalele diviziei de retail bancar, divizia de consultanta, cea de credite pentru corporatii si operatiunile de intermediere a tranzactiilor clientilor bancii.
Pe fondul izbucnirii crizei pietei financiare globale, Citigroup - care isi trage radacinile de la inceputul secolului XIX, odata cu infiintarea City Bank - a inregistrat cea mai proasta realizare bursiera dintre marile banci americane pe parcursul a doi ani, dupa ce in 2007 a pierdut 44% din valoare, iar anul trecut actiunile bancii s-au prabusit cu 77%. In aceste conditii, banca a anuntat la finalul anului trecut ca va renunta la 52.000 de angajati la nivel mondial, in incercarea de a-si reduce costurile si de a grabi procesul de iesire din criza.
Mai mult, presiunea resimtita de banca s-a intensificat in ultima perioada in conditiile in care guvernul federal, care a alimentat Citigroup cu bani de doua ori pe parcursul actualei crize, vrea sa evite o noua miscare de acest gen, spun surse familiare cu situatia.
Totusi analistii si investitorii de pe Wall Street pun sub semnul intrebarii capacitatea acestui plan - care include si desprinderea diviziei de brokeraj, Smith Barney - de a veni in intampinarea problemelor pe termen scurt ale Citigroup. "Au mutat piesele dintr-o parte in cealalta, dar in ansamblu este acelasi joc", a declarat Meredith Whitney, analist in cadrul Oppenheimer. "Grupul are in continuare aceleasi nevoi in ceea ce priveste capitalul", a adaugat el.
Citigroup s-a confruntat cu un trimestru patru devastator din punct de vedere financiar, oficialii bancii asteptandu-se la pierderi operationale de 10 mld. dolari ( 7,5 mld. euro), la care s-ar putea adauga alte cateva miliarde de dolari pe parcursul acestui an. Pe acest fundal, autoritatile de reglementare au presat Citigroup sa-si definitiveze strategia de iesire din criza, punand accentul asupra inchiderii operatiunilor care ii tin pe investitori departe de gigantul bancar.
Planul Citigroup de a accelera procesul de divizare a companiei vine dupa ce oficialii bancii au primit, in noiembrie, un avertisment clar de la Autoritatea Federala de Asigurare a Depozitelor.
Venit in momentul in care declinul accelerat al valorii de piata a firmei a determinat guvernul sa efectueze a doua injectie de lichiditate in cadrul colosului bancar, avertismentul indica foarte clar ca in cazul in care banca se va confrunta cu noi cerinte de capital operatiunile sale vor fi separate prin decizie directa a autoritatilor de reglementare.
Prin crearea propriului plan de divizare, oficialii Citigroup par sa fi luat foarte in serios avertismentul autoritatilor. Si asta dupa ce in octombrie a primit o prima injectie de lichiditate de 25 mld. dolari, in cadrul unui program la care au participat alte opt banci americane, iar o luna mai tarziu a solicitat din nou ajutor de la stat, de data aceasta suma primita ridicandu-se la 27 mld. dolari.
Separarea diverselor divizii ale gigantului financiar a fost ceruta in repetate randuri si de investitorii Citigroup, care au pus accentul pe faptul ca modelul "supermarketului financiar" nu este unul viabil. Principalul lor argument era legat de incapacitatea echipelor succesive aflate la conducerea gigantului de a crea din diversele divizii ale acestuia un tot unitar.
 
La ce divizii renunta Citi
 
  • Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, a anuntat ca va ceda catre Morgan Stanley controlul asupra diviziei de brokeraj, Smith Barney.
  • In urma acestei tranzactii, Citigroup va primi 49% din actiunile joint-venture-ului creat intre Smith Barney si banca de investitii de pe Wall Street.
  • In acelasi timp, Citigroup ia in calcul vanzarea diviziei de credite de consum CitiFinancial si renuntarea la divizia nipona Nikko Asset Mangement.
  • Astfel, sub administrarea bancii ar putea ramane sucursalele diviziei de retail bancar si divizia de consultanta pe segmentul achizitiilor.
  • De asemenea, Citigroup intentioneaza sa pastreze operatiunile de creditare a corporatiilor si pe cele de intermediere a tranzactiilor clientilor bancii.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO