Business Internaţional

Ciudăţeniile de pe piaţa obligaţiunilor

Ciudăţeniile de pe piaţa obligaţiunilor

Autor: CătăIina Apostoiu

14.05.2015, 00:02 915
Volatilitatea care a caracterizat în ultima vreme un compartiment cândva „liniştit” al pieţelor, cel al obligaţiunilor, remodelează dramatic portofoliile investitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Obligaţiunile germane pe 10 ani, un reper utilizat în stabilirea preţului unei game largi de active şi active în general considerate drept un „adăpost” pentru investitori, au resimţit cel mai puternic impactul vânzărilor masive de obliga­ţiuni înregistrate la nivel mondial în ultima vreme.

Astfel, randamentele acestora au urcat până la un vârf de 0,71% marţi, de la 0,05% la mijlocul lunii aprilie. Diferenţa medie dintre cel mai ridicat şi mai scăzut preţ al zilei în ultimele 10 zile pentru „bund-urile” germane a atins cel mai ridicat nivel de la mijlocul anului 2012, când criza datoriilor lovea cu forţă.

Ce-i îngrijorează pe investitorii în obligaţiuni? Potrivit grupului de private banking Julius Baer, vânzările masive pot fi puse pe seama unei multitudini de motive, de la evaluări exagerate, proiecţii incorecte privitoare la deflaţie, condiţii legate de lichiditate, la pariuri prea numeroase pe o scădere a randamentelor, scrie CNCB.

Julius Baer include printre motive şi raportul dintre ofertă şi cerere, în condiţiile în care obligaţiuni guver­na­mentale europene în valoare de a­proxi­mativ 60 miliarde de euro urmează a fi emise în lunile următoare.

În acelaşi timp, semnalele care indică accelerarea inflaţiei, ce erodează valoarea obligaţiunilor în timp, i-au determinat pe investitori să se retragă de pe această piaţă. Volatilitatea a fost exacerbată de traderii băncilor, care sunt mai puţin dispuşi decât înainte să deţină cantităţi mari de obligaţiuni în bilanţuri din cauza noilor reglementări introduse după criza financiară, potrivit The Wall Street Journal.

 În Statele Unite există cel puţin un motiv important pentru care randamentele titlurilor de trezorerie au urcat pe tot parcursul acestui an: băncile nu mai cumpără astfel de active, scrie CNBC.

De fapt, deţinerile totale de titluri guvernamentale americane ale celor mai mari 18 bănci din ţară s-au diminuat cu 2,6 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, potrivit unor date citate de Citigroup.

Randamentele obligaţiunilor au fost caracterizate de volatilitate pe tot parcursul acestui an, urmând o tendinţă generală de creştere. Titlurile de trezorerie pe 10 ani au început anul la 2,12%, fiind tranzacţionate la aproximativ 2,24% la începutul acestei săptămâni.

Din rândul celor mai mari bănci americane, majoritatea şi-au majorat uşor portofoliile, însă reducerile pronunţate înregistrate de Bank of America, JPMorgan Chase şi Morgan Stanely au anulat aceste creşteri.

Mulţi cred că piaţa obligaţiunilor se va calma odată ce investitorii îşi vor fi lichidat din numeroasele pariuri pe scăderea randamentelor. Chiar şi aşa, creşterea dramatică a randamentelor a zguduit pieţele destul de puternic.

„Ne aşteptăm ca recenta volatilitate a pieţelor să fie rezultatul unor mişcări de repoziţionare şi nu a ceva mai ameninţător,” a declarat David Absolon, director de investiţii în cadrul Heartwood Investment Management. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO