Business Internaţional

Colectionati arta pentru batraneti fericite

29.11.2005, 18:07 15

Menita a-i incuraja pe britanici sa-si asume o mai mare responsabilitate cu privire la propriile planuri de pensii, o noua lege ofera facilitati fiscale pentru investitii in vinuri, proprietati rezidentiale, antichitati, colectii de timbre, automobile clasice.

Britanicii cred ca au gasit cea mai buna metoda de a strange suficiente fonduri pentru a putea duce o viata decenta dupa pensionare, si anume, achizitionarea de vinuri, obiecte de arta sau o casa de vacanta, scrie Wall Street

Journal.

O schimbare majora in domeniul conturilor personale de economii pentru pensionare ar putea oferi unele facilitati fiscale pentru o serie de investitii in domenii cum ar fi vinuri, proprietati rezidentiale, antichitati, colectii de timbre si automobile clasice pe langa cele in actiuni, obligatiuni si fonduri mutuale. Legea va intra in vigoare pe 6 aprilie, zi denumita de guvernul britanic drept "A-Day".

In Statele Unite, unde cea mai mare parte a banilor din conturile de economii pentru pensionare este investita in fonduri mutuale, multe persoane cu conturi individuale investesc in sectorul imobiliar si in mici intreprinderi. Legislatia americana interzice insa investitiile in bunuri ce pot fi colectionate.

In Marea Britanie insa, lucrurile stau diferit. Cu ocazia recentului Targ de Arta din Londra, o importanta expozitie de arta moderna, in presa se anunta: "Arta pentru pensii!".

Berry Bros. & Rudd, o importanta companie londoneza din domeniul vinurilor, trimitea recent clientilor sai o scrisoare prin care recomanda vinurile fine de la Bordeaux la Burgundy drept o investitie foarte buna pentru noile conturi de economii pentru pensionare, denumite SIPP (self-invested personal pension schemes).

In continuare, in scrisoare clientii sunt avertizati sa se grabeasca inainte ca stocurile sa se termine. "Ne asteptam ca stocurile de cele mai bune vinuri din lume sa scada considerabil inainte de 6 aprilie 2006".

Peter Osborne, presedinte adjunct al Society of London Art Dealers si proprietarul unei galerii de arta in Mayfair, incepe si el sa-i incurajeze pe investitori.

"Vine cineva in galeria mea si vede o frumoasa lucrare de Henry Moore si spune ca-i place foarte mult, dar nu-si permite

s-o cumpere, iar eu ii sugerez sa o cumpere cu fondul de pensii", arata Osborne.

Totusi, pentru a obtine facilitatile fiscale respective, britanicii nu pot utiliza ce au achizitionat daca nu platesc "echivalentul in cash al beneficiilor in natura", confrom textului noii legi. Aceasta inseamna ca cei care cumpara vin nu pot deschide sticlele pana ce nu le rascumpara din fond.

Pentru a obtine facilitatile fiscale, colectionarii de obiecte de arta trebuie sa pastreze obiectele la locuri sigure sau trebuie sa le imprumute muzeelor sau galeriilor. Daca isi tin obiectele respective acasa, acestia trebuie sa plateasca echilaventul unei taxe de 8% din valoarea obiectelor respective in fiecare an.

Aceasta lege face parte dintr-o campanie guvernamentala menita a rezolva o problema grava: britanicii, asemeni americanilor si celei mai mari parti a europenilor, nu economisesc adecvat in perspectiva pensionarii. Pe langa extinderea oportunitatilor de investire in SIPP, guvernul analizeaza situatia sistemului de pensii, fiind asteptat sa recomande o majorare a varstei de pensionare pe plan national de la 65 la 67 de ani.

Guvernul britanic incearca sa incurajeze persoanele fizice sa-si asume o responsabilitate sporita cu privire la propriile pensii. De peste un deceniu, angajatorii britanici incearca sa faca trecerea de la un sistem bazat pe beneficii, in care pensionarii primesc un procentaj garantat din salariu, catre un sistem bazat pe contributii, in care salariatii pun bani deoparte din propriile salarii, adesea cu o contributie din partea companiei. Unii administratori lauda acest plan, in timp ce altii sunt ingrijorati, spunand ca investitiile in vinuri fine sau obiecte de arta sunt nepotrivite pentru majoritatea indivizilor sau ca oamenii nu-si vor echilibra investitiile.

catalina.apostoiu@zf.ro



Cum se strange banul

@ Planurile de pensionare SIPP au fost lansate in 1989

@ Pana acum, investitiile au fost limitate la proprietati comerciale, obligatiuni si actiuni

@ Numai 100.000 de persoane au planuri SIPP

@ Planurile SIPP pot fi stabilite numai de consilieri financiari si administratori desemnati de guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO