Business Internaţional

Companiile americane se îmbulzesc să cumpere chilipiruri europene

Companiile americane se îmbulzesc să cumpere...

Autor: Catalina Apostoiu

30.03.2017, 20:35 644

Pentru Europa, acesta este cel mai bun început de an pentru încheierea de tranzacţii de la criza financiară încoace, scrie Financial Times.

Europa a devenit ţinta principală a tranzacţiilor cross-border în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care companiile americane au profitat de creşterea acţiunilor, alimentată de Donald Trump, pentru a vâna chilipiruri peste graniţe.

Fuziunile şi achiziţiile din Europa au atins un nivel de 215,3 miliarde de dolari în T1, în creştere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, marcând cel mai bun început de an pentru tranzacţii în regiune din 2008, potrivit datelor Thomson Reuters.

Creşterea puternică a tranzacşiilor implicând ţinte europene a survenit pe fondul unui maxim istoric al achiziţiilor peste graniţe realizate de companiile americane, care au cheltuit 114 miliarde de dolari pe astfel de tranzacţii în T1.

“Au existat mai multe tranzacţii cross-border în Europa pentru că a crescut optimismul din regiune, după ce aceasta a înregistrat un ritm de creştere uşor mai solid şi o stabilitate politică sporită”, a declarat Blair Effron, co-fondator al Centerview Partners.

Pe de altă parte, ofertele străine pentru companii americane au atins cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2014 la începutul acestui an, de vină fiind discursul protecţionist al lui Trump.

Achiziţiile de companii americane de către investitori străini au scăzut cu aproape un sfert, până la 86,9 miliarde de dolari, în timp ce tranzacţiile între grupuri americane au avansat cu numai 3%, sugerând nesiguranţă generată de alegerea lui Trump.

Activitatea M&A la nivel mondial a avansat cu 7% în primul trimestru până la 726,5 miliarde de dolari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Thomson Reuters.

Potrivit consultanţilor în domeniu, deprecierea continuă a lirei sterline şi monedelor europene a încurajat de asemenea grupurile americane şi asiatice să se uite la ţinte europene.

Singura regiune unde activitatea M&A s-a diminuat a fost Asia. Companiile chineze au fost implicate în mai puţine tranzacţii peste hotare în primul trimestru în urma eforturilor Beijing-ului de a încetini exodul cash-ului din ţară. În plus, tranzacţiile companiilor chineze au făcut obiectul unei analize mai stricte din partea autorităţilor americane în 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO