Business Internaţional

Companiile de stat trebuie sa se restructureze sau sa se inchida

22.10.2009, 23:15 23

Presedintele rus Dmitri Medvedev strica tot ce a cladit VladimirPutin in cei opt ani in care s-a aflat la Kremlin si nu mai vreaprivilegii si ineficienta in cadrul companiilor de stat. Multedintre acestea ar trebui inchise, este de parere Medvedev, scrieFinancial Times.

Fara a preciza numele vreuneia dintre acestea, el a spus intimpul unei intalniri de la Kremlin cu liderii rusi din business caaceste corporatii ar trebui "pur si simplu sa dispara" sau sadevina societati pe actiuni, fiind retrase multe dintreprivilegiile de care acestea se bucura din partea statului. "Credca la un anumit moment procesul de creare a corporatiilor de stat aiesit de sub control", a spus Medvedev.

Putin a creat companii de stat pe bandarulanta

Propunerea sa ar putea sa conduca la incheierea erei companiilorde stat, al caror numar a crescut rapid in timpul in care actualulpremier, Vladimir Putin, era presedinte.

La intalnire, Putin nu si-a expus foarte clar opinia. El aafirmat ca lupta pentru implementarea unor reforme similare, insasi-a reiterat dorinta ca statul sa continue sa domine "sectoarelecheie" ale economiei, inclusiv sectoare precum energia si sectorulbancar.

"Putin priveste de pe margine aceasta situatie si este bucurossa il lase pe Medvedev sa preia fraiele jocului", a spus un bancheroccidental. "Elefantul din camera", a adaugat el, eraRostechnologiya, condusa de Serghei Chemezov, un aliat al luiPutin. Grupul controleaza 400 de companii din domenii diversecontrolate de stat, precum aparare, aviatie, energie atomica sisectorul auto.

Corporatiile de stat sunt imune in fata falimentului si nu suntobligate sa isi publice rezultatele. Activitatile lor suntcontrolate de consilii de observatii care raporteaza situatiaguvernului o data pe an. Viitorul lor a fost pus sub semnulintrebarii incepand cu luna august, cand Medvedev i-a spus unuioficial din justitie sa investigheze activitatile acestor companiisi a cerut o dezbatere privind modul in care acestea sunt conduse.Rezultatele acestor investigatii urmeaza sa fie facute publice lunaviitoare.

Isi pierd privilegiile

"Marile companii de stat din sectorul industrial o sa trebuiascasa isi demonstreze viabilitatea comerciala sau risca sa fiedivizate", a spus Chris Weafer, strateg-sef la banca de investitiiUralsib.

Alexander Sohin, liderul Sindicatului Antreprenorilor din Rusia,a cerut la inceputul acestui an eliminarea privilegiilor de care sebucura companiile de stat, recomandand ca acestea sa fiereorganizate ca fiind societati cu raspundere limitata, controlate100% de stat.

La intalnirea de la Kremlin, Sohin a spus ca actuala crizafinanciara a oferit Rusiei o oportunitate pentru modernizareaeconomiei.

Economia Rusiei si-a incetinit in septembrie ritmul de scaderepana la cel mai redus nivel din ultimele noua luni, potrivit banciiVTB Capital. Economia rusa s-a contractat cu 4,1% in trimestrul altreilea fata de acelasi interval din 2008, in conditiile in care aldoilea trimestru a adus un declin de 9,2%, conform raportului VTBCapital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO