Business Internaţional

Companiile germane se tem de preluările ostile

Autor: Catalina Apostoiu

31.10.2010, 23:41 26

Ţări ca Franţa şi Spania depun mari eforturi pentru ca firmelestrăine să nu le poată achiziţiona campionii naţionali, însălegislaţia germană din domeniul preluărilor face ca firmele dinalte ţări să poată lansa cu uşurinţă preluări ostile alecompaniilor germane, printre cele mai competitive din Europa. Iarguvernul german nu intenţionează să facă nimic pentru a schimbalucrurile, scrie Der Spiegel.

Situaţia companiei germane din domeniul construcţiilor Hochtiefpare atât de fără speranţă, încât numai de la un şeic ar putea veniajutorul.
Compania spaniolă ACS, deţinută de preşedintele clubului de fotbalReal Madrid, vrea să preia Hochtief, în cadrul căreia deţine deja oparticipaţie de 29%.
Intervenţia unui fond suveran din Orientul Mijlociu ar permiteHochtief să respingă atacul spaniol.

Recent, un purtător de cuvânt al guvernului german indica faptul căautorităţile de la Berlin vor analiza oportunitatea schimbăriilegislaţiei din acest domeniu.
Câteva zile mai târziu, purtătorul anunţa că înăsprirea legislaţieidin domeniul preluărilor nu ar avea sens şi că guvernul va continuasă urmărească evenimentele în ceea ce priveşte Hochtief.
Compania spaniolă, supraîndatorată, neagă că ar intenţiona săcumpere Hochtief pentru a o diviza.
Totuşi, preluarea Hochtief ar permite ACS să vândă subsidiarelecompaniei germane, reducându-şi datoria. Industria germană se temeacum ca Hochtief să nu fie doar începutul unui val de preluăriostile. Acest val ar putea afecta companii de top incluse înindicele german DAX.
Nu prea contează care dintre companiile germane va fi atacatăprima, pentru că guvernul nu va veni în ajutorul acestora. Situaţiaare la bază concepţiile politice şi economice ale multor membri aiguvernului.

Ministrul economiei, de exemplu, crede că o ţară orientată cătreexporturi cum este Germania, care se bazează pe pieţe deschise,nu-şi poate permite să se izoleze. La polul opus însă, alte ţări,în special Franţa şi Spania, au o înţelegere diferită a politiciieconomice.
Franţa nu recurge numai la presiuni politice, ci a creat propriilecerinţe privitoare la intervenţia guvernamentală.
Companiile străine trebuie să obţină aprobarea Parisului înainte dea prelua acţiuni în cadrul companiilor franceze care operează în 11industrii-cheie. Spania este la fel de militantă în protejareacompaniilor locale.
Franţa şi Spania ilustrează o extremă în ceea ce priveşte abordareaofertelor de preluare venite din partea companiilor străine, iarGermania pe cealaltă.
Herbert Lutkes­trat­kotter, CEO-ul Ho­chtief, nu vreaprotecţionism, însă spune că îi vine greu să înţeleagă de cecompaniile germane trebuie să se confrunte cu un astfel dedezavantaj competitiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO